FAIR-MediaSind face un apel la membrii afiliați să nu accepte ingerințele politice în instituțiile în care lucrează

FAIR-MediaSind face un apel la cei peste 8.000 de membri afiliați să nu accepte ingerințele politice în instituțiile în care lucrează și să facă dovada unității și solidarității lor, în contextul creat de schimbările prin care trec în ultimul timp Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune (SRTV) și Agenția Națională de presă AGERPRES, informează federația printr-un comunicat de presă.

f67c517c-6658-449a-b539-f58789bbc201

La finele săptămânii trecute, președintele Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Leonard Pădureț, împreună cu președintele executiv, Cristi Godinac, au participat la ședința Comisiei de Dialog Social Audiovizual din cadrul Comisiei Europene, desfășurată la Bruxelles.

“Prezența lor la această reuniune a fost motivată de situația gravă în care se află instituțiile publice de media din România. Este vorba de Agenția Națională de Presă AGERPRES, Societatea Română de Televiziune și de Societatea Română de Radiodifuziune, a căror activitate se află sub spectrul creșterii controlului politic”, se precizează în comunicatul Federației Cultură și Mass—Media FAIR-MediaSind.

Reprezentanții Comisiei Europene, ai Federației Europene a Jurnaliștilor, EBU, ai Federației Internaționale a Muzicienilor, UNI Global Network, ai Federației Internaționale a Actorilor, precum și delegații organizațiilor patronale și sindicale din domeniul cultură și mass/media europene, prezenți la reuniune, au fost informați de liderii FAIR-MediaSind despre modul în care “puterea politică din România încearcă să transforme instituțiile publice de media în mijloace de propagandă politică”.

“Astfel, după ce au eliminat taxa radio tv, aducând Televiziunea Națională și Radioul Public la cheremul celui ce asigură finanțarea celor două instituții, respectiv a Guvernului politic, în prezent se încearcă și subordonarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES prin modificarea legii sale de organizare. Noul proiect de lege, inițiat de actualul ministru al culturii, Lucian Romașcanu, prevede, printre altele, că orice majoritate politică poate decide demiterea directorului general. Ori, acest deziderat al actualei puteri intră în conflict cu prevederile legii în vigoare, care stipulează, tocmai, că directorul general nu poate fi părtinitor, adică să promoveze idei, programe și activități ale partidelor politice. Federația Europeană a Jurnaliștilor a sesizat această situație gravă Consiliul Europei, cerând, totodată, o poziție oficială a autorităților române pe această chestiune, pentru a reacționa în consecință”, se spune în comunicat.

Conform sursei citate, “următorii pași despre care se discută tot mai des în cercurile puterii ar fi unificarea celor trei instituții și coordonarea lor de un Consiliu de Administrație condus politic, după modelul Ungariei”.

“Următorii pași despre care se discută tot mai des în cercurile puterii ar fi unificarea celor trei instituții și coordonarea lor de către un Consiliu de Administrație condus politic, după modelul Ungariei, și transformarea noii entități într-o agenție guvernamentală de propagandă politică, care să slujească acțiunile Puterii, în detrimentul interesului public! De altfel, într-un moment de sinceritate, regretat mai apoi, ministrul Culturii a declarat, într-un comunicat de presă, că TVR, SRR și AGERPRES trebuie să devină instituții de media ale statului, și nu ale publicului: ‘Îmi doresc ca AGERPRES, împreună cu TVR și SRR, să reprezinte organisme profesioniste de comunicare ale statului român’. O astfel de declarație face îndreptățită îngrijorarea exprimată de liderii FAIR-MediaSind”, se menționează în comunicat.

De asemenea, FAIR-MediaSind afirmă că “noile numiri politice la Radioul Public creează o legitimă îngrijorare în societatea românească”.

“Noile numiri politice la Radioul Public creează o legitimă îngrijorare în societatea românească. Promovarea în conducerea SRR a unor oameni din primul eșalon al partidului de guvernare este un semnal clar că Puterea vrea să controleze total mijloacele publice de informare. Consecințele acestui demers de subordonare a Radioului au început să se observe. Astfel, asistăm deja la acțiuni de desconsiderare a partenerilor sociali prin semnarea unor ordine ce afectează grav funcționarea sindicatelor și posibilitatea acestora de a-și apăra membrii. Totodată, în rândul angajaților, planează îngrijorarea privind viitorul locurilor de muncă. Asistăm, de asemenea, la o scădere a audienței programelor. Toate acestea conduc la diminuarea dreptului cetățenilor de a fi corect informați”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, Federația Cultură și Mass-Media FAIR MediaSind susține demersurile și acțiunile de protest ale membrului său afiliat, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind.

“Având în vedere acțiunile politice amintite, Federația Cultură și Mass-Media FAIR MediaSind susține demersurile și acțiunile de protest ale membrului său afiliat, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, menite să oprească asaltul politic deschis împotriva AGERPRES, SRR și SRTV. Împreună cu organizațiile internaționale la care este afiliată — Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor și UNI Global — Federația Cultură și Mass — Media FAIR MediaSind va acționa pe toate căile pentru a determina politicienii români să respecte directivele europene în domeniul libertății de exprimare, așa cum România s-a angajat prin tratatul de aderare. FAIR-MediaSind face un apel la cei peste 8.000 de membri afiliați să nu accepte ingerințele politice în instituțiile în care lucrează și să facă dovada unității și solidarității lor, în aceste momente dificile pentru SRR, SRTV și AGERPRES”, se mai spune în comunicatul citat.

AGERPRES/(AS — autor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/cultura/2017/10/16/fair-mediasind-face-un-apel-la-membrii-afiliati-sa-nu-accepte-ingerintele-politice-in-institutiile-in-care-lucreaza-14-23-18

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *