Firea: Pragul de împrumut anual pentru autoritățile locale de 21 de milioane de euro, foarte mic pentru Capitală

Municipiile cu densitate mare de populație ar trebui să poată împrumuta anual sume mai mari de bani decât cele prevăzute în prezent de lege, în scopul cofinanțării unor proiecte de dezvoltare, a declarat marți primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

ffbe4f66-4fe9-4234-8d73-0e60b8cf730f

“Există o limită de sume care pot să fie împrumutate anual de către autoritățile locale, doar 21 de milioane de euro, ceea ce este un prag foarte mic pentru Capitală. Este o limită care se aplică oricărei unități administrativ teritoriale (UAT) fie că este Bucureștiul, cu aproape trei milioane de locuitori, fie un UAT mic, de 3.000 sau de 4.000 persoane. Mi se pare o legislație și un regulament nedrept și care nu asigură dezvoltarea acestei țări și am înțeles, cel puțin de la reprezentanții Asociației Municipiilor din România, că sunt și alte municipii extrem de dornice să se schimbe acest plafon, pentru că nu poți să pui cu semnul egal București, Iași, Cluj, Arad, Oradea, Timișoara cu toate comunele din țară”, a explicat Firea la o conferință consacrată marilor proiecte de investiții strategice care pot dezvolta România, organizată la Palatul Parlamentului.

Ea a adăugat că pentru 100 de milioane de euro, bani pe care BERD dorește să îi transfere PMB pentru achiziționarea a 200 de autobuze Euro 6, Primăria Capitalei trebuie să achite o cofinanțare de 49%, însă nu este posibil acest lucru din cauza plafonului menționat.

“Nu se pune problema să nu avem această sumă de bani. O avem și vrem să cofinanțăm proiectele, pentru ca ele să se realizeze. Nu avem cum să lăsăm acest prag doar pentru faptul că se merge la Comisia de avizare a împrumuturilor locale și acolo este ca la ‘Patul lui Procust’, dacă nu te încadrezi în suma de 21 de milioane, bună ziua, aici este ușa. Nu e normal. Mi se pare o aberație ca această sumă să se ducă în deficit și această sumă să fie tăiată. Într-un municipiu mare ce poți să faci, pe an, cu 21 de milioane de euro? Foarte puțin”, a punctat Firea.

Potrivit edilului-șef, soluția este să se facă o excepție sau o derogare pentru municipiile cu densitate mare de populație și în funcție de proiect.

“Cred că trebuie să avem niște criterii profesioniste, în funcție de numărul de locuitori și de proiectul de dezvoltare pe care dorești să-l propui și de efectele acelui proiect pentru populație și numărul populației afectate. Așteptăm acest răspuns din partea Ministerului de Finanțe și sper să fie un răspuns pozitiv. Dacă nu, rămânem în continuare cu aceste licitații blocate ani de zile și când vrem să ne cofinanțăm cu BERD, care are procedură simplificată asigurând și asistența tehnică prin contract, ne lovim de o altă problemă, aceea a plafonului. La gradul de îndatorare corespundem criteriului deoarece am putea să mergem până la 30 de procente, dar noi avem acum doar 4%”, a arătat primarul general.

AGERPRES/(A — autor: Sorin Peneș, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruștei)

Sursa Agerpres | Social
https://www.agerpres.ro/social/2017/10/24/firea-pragul-de-imprumut-anual-pentru-autoritatile-locale-de-21-de-milioane-de-euro-foarte-mic-pentru-capitala-16-16-14

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *