Firea vrea sa delege serviciul de iluminat public din Bucuresti unei companii municipale. Ce alte servicii au ajuns la companii

Tot mai multe servicii publice din Bucuresti le sunt delegate companiilor municipale infintate de Gabriela Firea. La finele acestei luni va fi randul iluminatui public sa fie preluat de o astfel de companie, daca si consilierii generali vor fi de acord.

Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) se afla patru proiecte de hotarari privind delegarea gestiunii serviciului pulblic de iluminat care compania municipala de profil. Cu alte cuvinte, Gabriela Firea cere CGMB sa aprobe:

– un studiu de oportunitate privind modalitatea de gestiune a serviciului de iluminat
– un caiet de sarcini pentru iluminatul public din Bucuresti
– un regulament al serviciului de iluminat public din Capitala
– contractul de delegare a gestiunii serviciului de iluminat public din Bucuresti catre Compania Municipala Iluminat Public SA.

Documentatia mentioneaza ca sistemul de iluminat public (SIP) din Bucuresti este vechi, ultima modernizare avand loc in 2014.

Mai exact, dintre cei peste 101.000 de stalpi de electricitate, ar trebui schimbati circa 40%. Cutiile de distributie ar trebui inlocuite in proportie de 90%. Iar 60% dintre console (partea care sustine si becul, pe un stalp de iluminat) ar trebui, de asemenea, schimbate.

In Caietul de sarcini pentru iluminat si in regulamentul serviciului se arata ca Sistemul de Iluminat Public (SIP) al Bucuresti va trebui sa fie controlat printr-un sistem de telegestiune si ca serviciul de iluminat trebuie sa fie satisfacator atat la nivelul strazilor, cat si pe caile pietonale.

De asemenea, CM Iluminat Public Bucuresti SA – daca va primi delegarea gestiunii serviciului – va asigura iluminatul monumentelor si iluminatul festiv.

Ce alte servicii publice le-au fost delegate companiilor municipale

Delegarea gestiunii serciviilor municipale catre companiile municipale infiintate de Gabriela Firea a inceput inca din prima parte a anului 2018 (adica la mai putin de un an de la momentul infiintarii companiilor).

In sedinta din 28 martie 2018, pe ordinea de zi s-au aflat mai multe proiecte pentru delegarea de servicii publice catre companii. La acel moment s-a mai delegat gestiunea servicilor de:

– administrare si exploatare a parcarilor publice cu plata (catre CM Parking SA)
– optimizarea traficului rutier si instalarea de semnalizare rutiera (catre CM Managementul Traficului SA)
– construire, modernizate si reparare a strazilor (catre CM Strazi, Poduri si Pasaje SA)
– intretinerea spatiilor verzi (catre CM intretinerea Arborilor si Spatiilor Verzi Bucuresti SA).
– administrarea cimitirilor si a crematoriilor umane (catre CM Cimitire SA)
de administrarea lacurilor si strandurilor (catre compania Municipala Lacuri si Parcuri SA)
– intretinere, reparatii curente si administrarea fondului imobiliar al PMB si CGMB (catre CM Compania Imobiliara SA).

La finele anului 2019, prin delegarea de gestiune a serviciului, furnizarea de caldura si apa calda a ajuns in sarcina CM Termoenergetica SA.

Initial, companiile municipale au fost declarate ilegale. Ulterior, insa, ele au fost “legalizate”, printr-un nou vot al Consiliului General. Parte dintre consilierii generali considera, insa, ca si in noua varianta, companiile municipale sunt tot ilegale. Disputa juridica ramane deschisa.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste continuarea acestui articol… .

Sursa/Ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *