Florile produc un ”halou albastru” pentru a atrage insectele (studiu)

Multe flori au dezvoltat o modalitate eficientă pentru seducerea albinelor, ele producând un “halou albastru”, invizibil ochiului omenesc, ce atrage polenizatorii, indică un studiu publicat miercuri, citat de AFP.

c4eeeaff-f56e-49ff-a03e-d4c2ff01a4fc

Albinele și alți polenizatori reperează florile mai ușor datorită acestui halou creat cu ajutorul striațiilor prezente pe petale, ce dispersează lumina și produc un semnal ce poate fi reperat doar de aceste insecte, după cum au explicat autorii studiului publicat în revista ”Nature”.

Aceste striații nanometrice prezintă o anumită “dezordine”, dimensiunea și dispunerea lor variind de la o floare la alta, dar și la aceeași floare.

Cercetătorii au analizat mai multe plante cu flori și au constatat că acestea prezentau un sistem similar de “dezordine” și produceau halouri cu o nuanță variind de la violet la albastru.

Pentru a determina efectul acestor halouri asupra albinelor, cercetătorii au fabricat suprafețe artificiale dintre care unele produceau “halouri albastre” și au studiat comportamentul bondarilor față de acestea.

Insectele au reperat cu mai multă ușurință suprafețele cu halou albastru în comparație cu celelalte.

Conform cercetătorilor, structurile ”dezordonate” la scară nanometrică prezente pe petale au evoluat diferit la speciile de plante cu flori însă au în comun posibilitatea de a produce un halou vizibil de polenizatori.

”Întotdeauna am fost de părere că ‘dezordinea’ constatată pe suprafața petalelor nu este una accidentală, că florile nu s-au putut descurca mai bine de atât”, a declarat autoarea principală a studiului, Beverley Glover, de la Departamentul de Botanică de la Universitatea din Cambridge (Marea Britanie).

“Descoperirea faptului că această ‘dezordine’ stă la baza semnalului optic important ce permite albinelor să găsească mai eficient florile a fost o adevărată surpriză”, a adăugat ea într-un comunicat al universității. “Dezordinea pe care o constatăm în nanostructura petalelor pare să fi fost dezvoltată pe parcursul evoluției și a ajutat la comunicarea între flori și albine”.

Studiile anterioare au demonstrat că multe specii de albine sunt atrase de culorile din spectrul albastru-violet. Însă “multe plante nu au capacitatea genetică sau biochimică” de a produce pigmenți albaștri, după cum precizează Silvia Vignolini de la Departamentul de Chimie al aceleiași universități. Ca urmare, ele au dezvoltat capacitatea de a produce un halou de lumină albastră, ”un alt mijloc de producere a semnalelor pentru atragerea insectelor”.

AGERPRES/(AS — autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruștei)

Sursa Agerpres | Sci & Tech
https://www.agerpres.ro/sci-tech/2017/10/19/florile-produc-un-halou-albastru-pentru-a-atrage-insectele-studiu–11-25-45

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *