Forurile de conducere ale ALDE s-au întrunit la sfârșitul acestei săptămâni la Constanța

Sâmbătă, 2 septembrie a.c., au avut loc lucrările Biroului Politic Central și ale Delegației Permanente Naționale ale Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE), în stațiunea Mamaia, din jud. Constanța. Ședința Biroului Politic Central a cuprins pe ordinea de zi discuții politice la nivelul membrilor și au fost adoptate o serie de măsuri organizatorice, printre care aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a Secretariatului General al ALDE, precum și aprobarea Regulamentului Consiliului Național ALDE.

Pe ordinea de zi a Delegației Permanente Naționale s-au aflat discuții cu privire la inițiativele legislative pe care ALDE urmează să le depună și să le susțină în Parlamentul României. Tot în cadrul ședinței Delegației Permanente a fost validată doamna Liliana Mincă în funcția de membru al Biroului Politic Executiv al ALDE, în locul rămas vacant după excluderea lui Remus Borza, votată de către membrii Delegației Permanente Naționale.

La finalul lucrărilor, celor două foruri de conducere ale ALDE, președintele partidului Călin Popescu-Tăriceanu, alături de președintele Consiliului Național al ALDE, europarlamentarul Norica Nicolai și purtătorul de cuvânt al ALDE, deputatul Varujan Vosganian, au susținut o conferință de presă. Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că nu există nicio tensiune în coaliția de guvernare, menționând că sunt anumite deficiențe pe partea de comunicare și a afirmat că „nu s-a pomenit undeva ca o coaliție sau o guvernare care să nu aibă niciun fel de probleme”.

„La lucrările Delegației Permanente și ale Biroului Politic Central l-am invitat și pe președintele PSD, domnul Liviu Dragnea, care s-a adresat colegilor noștri pe câteva chestiuni pe care le considerăm esențiale și anume îndeplinirea obligațiilor pe care noi ni le-am asumat prin programele electorale și apoi în programul de guvernare. Avem o responsabilitate privind acest angajament. Niciun act de guvernare nu este simplu. Avionul, după cum spuneam, nu merge fără piloți, e sarcina noastră să ne ocupăm de coordonarea politică, la nivelul partidelor, la nivelul Parlamentului, să asigurăm buna conlucrare cu Executivul. Fără îndoială nu cred că s-a pomenit undeva o coaliție sau o guvernare care să nu aibă niciun fel de probleme”, a afirmat Călin Popescu – Tăriceanu.

Totodată, președintele ALDE a precizat că „apariția noastră împreună astăzi este destinată clar risipirii oricăror speculații pe care am văzut că unii le-au făcut că ar exista tensiuni. Nu există niciun fel de tensiune, din contră, avem o relație bună, o relație de încredere pe care și unul și altul o apreciem, pe care ne bazăm că avem de luat decizii politice grele în continuare”.

În privința modificărilor la legile justiției propuse de ministrul Tudorel Toader, președintele ALDE a afirmat că „unii dintre procurori vor să devină colegiuitori cu Parlamentul. Lucrul acesta nu se poate. O consultare este prevăzută legal, a CSM, și cred că o consultare și cu societatea, cu ONG-urile este utilă, cu asociațiile profesionale și, după cum ați văzut acest proces a început și va continua în următoarea perioadă. CSM urmează să dea avizul în 30 de zile. Dar în decizia finală a pachetului de legi suveran este Parlamentul. Și nu cred că într-o stare de normalitate, nu am văzut într-o altă țară din UE, la procesul de legiferare să ia parte activă alte entități. (…) Puterea legiuitoare este Parlamentul, justiția aplică legile, nu face justiția legile, nu pot să fie și judecător și creator de legi în același timp. Nu înseamnă că nu facem un dialog constructiv, că nu ținem seama de opiniile justiției”.

Călin Popescu-Tăriceanu a  mai spus, în cadrul conferinței de presă, că nu îşi doreşte ca România „să rămână în continuare o ţară care este predominant furnizoare de forţă de muncă ieftină, dar bine pregătită, o piaţă de desfacere pentru companiile străine, o zonă în care capitalul românesc este fugărit cu DNA-ul şi îndepărtat şi facem loc numai pentru companiile străine”.

Președintele ALDE a subliniat în cadrul conferinței de presă și că măsura eliminării impozitului de dividende va fi introdusă când va permite economia, această măsură fiind un angajament luat în programul de guvernare. Totodată, liderul ALDE a precizat că Pilonul II de pensii este un instrument util pentru creșterea veniturilor cetățenilor după retragerea acestora din muncă și trebuie menținut. „Nu s-a pus problema existenței sau inexistenței Pilonului II, ci doar a nivelului de finanțare a acestuia. În prezent, sunt pensii la un nivel foarte scăzut, și dorim să majorăm pensiile și a celor care nu cotizează astăzi la Pilonul II”.

Purtătorul de cuvânt al ALDE, deputatul Varujan Vosganian a explicat în cadrul conferinței de presă de ce a fost amânată măsura impozitului pe dividente. „Există un șir de priorități. Vă dau un exemplu. Creșterea salariului minim, creșterea de ansamblu a salariilor, are efecte de runda a doua. Uitați-vă doar la pensii: anul acesta, bugetul pentru pensii datorită creșterii salariului mediu brut va fi probabil cu 4-5 miliarde de lei mai mare ca anul trecut. Deci, sunt efecte de runda a doua, care permit într-o înlănțuire firească să luăm și alte măsuri. Deci măsura anulării impozitului pe dividende vine pe fondul unor efecte pozitive de runda a doua ale altor măsuri pe care le-am luat. Și noi vom ști în octombrie exact execuția bugetară, dacă ținem plafonul de 3% și cu impozitul pe dividende sau nu”.

Europarlamentarul Norica Nicolai vorbit în cadrul conferinței de presă despre măsurile de care România trebuie să țină cont, din punct de vedere european, în ce privește pachetul de legi ale justiției. „Pe acest pachet legislativ sunt două documente europene relevante în materie de reformă ale justiției în România și obligatorii în statul român, care este parte și membru al Consiliului Europei și membru al UE. Mă refer la recomandările Comisiei de la Veneția cu privire la procurori – și ministrul Toader a ținut cont în aceste propuneri legislative de recomandări  – și mă refer la  MCV. Toată lumea ignoră faptul că unul din punctele esențiale pe care România trebuie să le îndeplinească până la sfârșitul acestui an, este elaborarea cadrului-sistem transparent și corect de accedere în funcțiile din justiție. Pentru că știți foarte bine, acest tip de numire care lasă la liberul arbitru al unui decident politic numirea procurorilor nu are niciun fel de legătură cu criteriile europene de parcurs profesional. Ca atare, ministrul Justiției și Parlamentul României sunt obligați ca până la sfârșitul anului să adopte o astfel de lege pentru că preocuparea noastră pentru anul viitor este să ridicăm acest MCV”, a declarat doamna Norica Nicolai.  Pe de altă parte, președintele Consiliului Național al ALDE a vorbit și despre poziția Comisiei Europene la București, referitoare la acest subiect:  „Voi cere săptămâna asta explicații, îi voi adresa o scrisoare președintelui Junker, în care îi voi spune în ce măsură o poziție a unui funcționar public al Comisiei Europene a angajat Comisia”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *