Fostul ministru american al apărării Robert Gates se așteaptă la ” un război total” între Israel și Hezbollah în 2018

Fostul ministru american al apărării Robert Gates a afirmat marți că s-ar putea ca în 2018 să aibă loc ”un război total” între Israel și miliția șiită libaneză Hezbollah, susținută de Iran, relatează agenția Xinhua.

3869e12c-d456-49e0-9a5c-622159455b2e

Gates a făcut declarația respectivă în Dubai, în cadrul summitului anual al Forumului Strategiei Arabe, aflat la cea de-a 10 ediție.

Deoarece Hezbollahul a ajutat regimul sirian să învingă gruparea Stat Islamic, acest fapt ”ar putea încuraja miliția să întreprindă atacuri împotriva Israelului”, a estimat Gates, fost ministru al apărării în timpul președinților George W. Bush și Barack Obama.

La rândul său, Israelul ar putea simți că ”Hezbollahul devine o problemă căreia trebuie să-i facă față”, a adăugat Gates.

Hezbollahul a susținut regimul președintelui sirian Bashar Al-Assad în lupta sa împotriva grupării Stat Islamic și a altor organizații în Siria trimițând combatanți și arme.

În vara lui 2006, între Hezbollah și Israel a fost un război care a durat 34 de zile și, de atunci, au avut loc schimburi de focuri sporadice de-a lungul frontierei libanezo-israeliene.

Robert Gates se așteaptă la o creștere a tensiunilor între Iranul șiit și statele arabe sunnite conduse de Arabia Saudită, deoarece ”Iranul încearcă în continuare să-și sporească influența și să intervină în Orientul Mijlociu”.

AGERPRES/(AS — autor. Angela Sârbu, editor: Sorin Popescu, editor online: Anda Badea)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/12/12/fostul-ministru-american-al-apararii-robert-gates-se-asteapta-la-un-razboi-total-intre-israel-si-hezbollah-in-2018-15-11-00

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *