Gabriela Crețu: E un interes în UE să avem oameni sănătoși și pe bolnavi să îi tratăm eficient pentru ei și pentru banul public

Prevenirea îmbolnăvirilor prin vaccinare și o alimentație sănătoasă, combaterea rezistenței la antibiotice, educația sanitară, precum și utilizarea pesticidelor pentru culturile agricole se numără printre temele abordate joi la întâlnirea avută de reprezentanții Comisiilor reunite ale Senatului și Camerei Deputaților pentru afaceri europene, sănătate publică și pentru agricultură cu comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, aflat la București.

26b540cf-061a-4884-b05c-fb7b1dc74198

“Boala nu are frontiere. E un interes comun la nivelul UE, nu numai un interes național, să avem oameni sănătoși și să luăm toate măsurile necesare pentru ca atunci când se îmbolnăvesc să îi putem trata eficient, atât pentru ei cât și pentru banul public. Să nu fim nevoiți să testăm mai multe antibiotice pentru ca unul să se potrivească pentru că la celălalt e rezistent. (…) Dată fiind accesibilitatea la antibiotice, oamenii tind să se autotrateze și își reduc sensibilitatea la acele antibiotice și posibilitatea de a fi tratați atunci când se îmbolnăvesc. Un plan național trebuie pus în aplicare pentru a preveni creșterea rezistenței pe care oamenii o dobândesc la antibiotice. Există un plan de măsuri pe care Ministerul Sănătății s-a angajat să îl pună în aplicare”, a afirmat președintele Comisiei pentru afaceri europene din Senat, Gabriela Crețu.

Ea a precizat că Vytenis Andriukaitis a evidențiat rolul prevenției, astfel încât să întârziem cât mai mult momentul îmbolnăvirii sau chiar să îl eliminăm.

“Comisarul european e un mare suporter al unei vieți sănătoase și colaborează cu celelalte portofolii din interiorul Comisiei astfel încât să se promoveze, în genere, viața sănătoasă, nu numai să se soluționeze aspecte extrem de punctuale legate de medicamente, doctori etc. (…) Trebuie să eliminăm componentele nocive din hrană, care favorizează apariția unei afecțiuni — zahăr, adaosuri alimentare, sare etc (…) Educația este un mijloc foarte important de a evita dependențele — fumatul, abuzul de alcool care, din păcate, știm asta, apare la vârste din ce în ce mai fragede”, a adăugat Gabriela Crețu.

Senatorul a menționat că Vytenis Andriukaitis a apreciat că legea vaccinării trebuie să fie explicată cetățenilor. “A început cu situația copiilor care mor din cauza unor boli ce pot fi prevenite. Și eu m-am ocupat cu asta când eram la Parlamentul European. În vremea aceea mureau din cauza unor boli care pot fi prevenite aproximativ 60.000 de persoane pe an. (…) Comisarul s-a referit la bolile copilăriei și la copiii nevaccinați. (…) S-a referit la faptul că legea vaccinării trebuie explicată cetățenilor. Trebuie să găsim acel echilibru între interesul public (să evităm epidemiile și să salvăm vieți) și să respectăm libertatea persoanelor de a decide asupra propriei existențe”, a subliniat Gabriela Crețu.

Potrivit președintelui Comisiei de afaceri europene din Senat, o recomandare a comisarului Vytenis Andriukaitis a fost crearea unei platforme naționale în care toți factorii implicați să poată comunica mai bine și să aibă la dispoziție informația necesară atunci când ea apare, de exemplu apariția unui focar de infecție.

“Ne-a atras atenția asupra risipei de alimente. Nu e doar o problemă românească. Trebuie elaborate planuri de utilizare a alimentelor înainte de a ieși din termenul de garanție, pentru a evita distrugerea lor. (…) Trăim într-o lume în care există și foamete”, a afirmat Gabriela Crețu.

Un alt subiect abordat în întâlnirea comisarului european cu parlamentarii români a fost cel legat de utilizarea pesticidelor.

“La nivel european ele sunt interzise, dar există în legislație posibilitatea unor derogări în cazuri speciale. România a utilizat acest drept în fiecare an, inclusiv anul acesta. E vorba de posibilitatea agricultorilor de a folosi anumite substanțe pentru combaterea dăunătorilor, dar substanțe care sunt extrem de periculoase pentru sănătate. Am fost avertizați într-un fel că trebuie să facem ceva: fie prin substituirea culturilor cu altele rezistente la dăunătorii respectivi sau înlocuirea cu insecticide de altă producție și să nu mai facem uz de această derogare permanentă întrucât consecința ei este că protejează cultura de insecte sau dăunători dar afectează sănătatea umană”, a explicat Gabriela Crețu.

AGERPRES/(AS — autor: Livia Popescu, editor: Andreea Rotaru)

AGERPRES | SURSA 
https://www.agerpres.ro/politica/2017/10/19/gabriela-cretu-e-un-interes-in-ue-sa-avem-oameni-sanatosi-si-pe-bolnavi-sa-ii-tratam-eficient-pentru-ei-si-pentru-banul-public-16-22-53

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *