Gavrilescu: Ursul din Făgăraș va fi împușcat, conform procedurilor

Ursul din Făgăraș, care a atacat luni un bărbat în vârstă de 39 de ani și o fată de 14 ani, va fi împușcat, conform procedurilor, a anunțat, marți, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

3b0c0b38-af64-42b8-ab0f-8612137d42bc

“Noi am primit azi (marți, n.r.) de dimineață toate documentele de la prefectura (din Făgăraș n.r.). Cred că secretarul de stat a semnat ordinul de derogare și pentru acest urs care a pus în pericol viața omului. Procedura a fost de recoltare. Recoltarea înseamnă extragerea lui și împușcarea conform procedurii. Avem două proceduri. Aceasta pe sistemul de urgență în care se și întrunește Comitetul pentru situații de urgență și cea care a însemnat trecerea la atac asupra omului și cealaltă care a însemnat relocarea lor atunci când ursul a atacat gospodăriile. Atunci participă și Ministerul Agriculturii”, a precizat ministrul Mediului.

Ea a arătat că, la Ministerul Mediului, au sosit 94 de solicitări pentru derogare de la ordinul privind cota de intervenție la carnivorele mari.

“Au fost 94 de solicitări venite la Ministerul Mediului până astăzi, dintre care numai 22 de ordine au fost emise pentru derogare, adică diferența de solicitări nu a avut documentele întocmite conform procedurii pe care noi am introdus-o în interiorul ordinului. S-au cerut unele lămuriri de la cei care au întocmit documentele astfel încât după ce ne vor fi retrimise la Minister completările, să se poată lua hotărârea emiterii unui ordin de derogare. Marea majoritate a fost relocată, deci ele au fost luate și duse în altă parte”, a mai arătat ministrul Mediului.

Un bărbat în vârstă de 39 de ani și o fată de 14 ani, ambii din municipiul Făgăraș, au fost atacați de urs luni dimineața, aceștia având plăgi și zgârieturi, informează purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Brașov, Ciprian Sfreja.

“Incidentul s-a petrecut luni dimineața, la ora 7,35 pe strada Câmpului din municipiu, în apropierea unui bloc. Bărbatul a suferit zgârieturi, iar fetița are o plagă mușcată la nivelul șoldului stâng și zgârieturi la umăr. Până la sosirea echipajelor medicale la fața locului, bărbatul s-a deplasat singur la spital, iar fetița a fost transportată cu un echipaj al Serviciului de Ambulanță Făgăraș”, a spus Ciprian Sfreja.

Săptămâna trecută, Ocolul Silvic Făgăraș a depus documente la Agenția pentru Protecția Mediului Brașov și la Garda Națională de Mediu-Comisariatul din Brașov, pentru recoltarea unui exemplar de urs care a fost văzut de mai multe ori în apropierea locuințelor din zonă.

La Agenția pentru Protecția Mediului au mai fost depuse documente în această lună pentru recoltarea altor cinci exemplare de urs din zona Brașov și din alte localități din zona Făgărașului. Reprezentanții Asociațiilor pentru Protecția Animalelor din Brașov au cerut Ministerului Mediului să nu aprobe recoltarea exemplarelor de urs, ci să fie găsite alte soluții pentru ca animalele să nu mai coboare din pădure, în zonele locuite, în căutare de mâncare.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Bărbuță, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/mediu/2017/10/24/gavrilescu-ursul-din-fagaras-va-fi-impuscat-conform-procedurilor-13-57-10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *