George Piţulescu | Evenimentele marcante ale anului 2015 în judeţul Olt 

Vă invit să vă reamintiţi de evenimentele anului 2015. Am făcut o selecţie a celor mai importante momente din anul ce s-a închis acum câteva zile.

Ianuarie
15 – Norica Niţu (58 de ani), din Slatina, este ucisă de Adrian Gălbenuşe (29 de ani, din Slatina) chiar în faţa blocului în care locuia, situat pe strada Toamnei (în spatele Liceului cu Program Sportiv). Bărbatul a înjunghiat-o de mai multe ori în zona gâtului şi abdomenului. Două zile mai târziu se predă poliţiei. Nu se cunosc adevăratele motive ale crimei.

Februarie
5 – Moare primarul comunei Coteana, Victor Dima (52 ani). Atribuţiile sale sunt preluate de viceprimarul Vasile Costea

Martie
13 – Episcopia Slatinei şi Romanaţilor organizează spectacolul „Hristos a Înviat!”, pe esplanada din Slatina. Preoţii vin cu câte patru persoane după ei, din parohiile acestora, urmând un ordin intern. Jurnalistul Cătălin Striblea prezintă, pe blogul său, o circulară prin care preoţii parohi să strângă câte 0,07 lei/familie, pentru susţinera Radio Trinitas şi TV Trinitas.
– Darius Vâlcov, ministru al Finanţelor, este ridicat direct din studiourile unei televiziuni de ştiri şi dus la DNA. Acesta este reţinut şi apoi cercetat sub control judiciar. După acest moment, DNA a deschis alte dosare în care este menţionat. Îşi dă demisia din PSD, dar şi din Senat.
14 – Adolescenta Andreea Cheroiu (17 ani) este găsită, în comă şi rănită grav, în jurul orei 04.00, de un grup de tineri, pe o stradă din cartierul Eugen Ionescu, din Slatina. Acum este bine. Recent, şi-a schimbat fotografia de copertă de pe Facebook, care conţine mesajul: „Înconjurat de corpuri, mi-e dor de suflete”.
– Minel Prina, ales primar pe 3 februarie 2013, a fost reţinut pentru 24 de ore de către procurorii DNA. Prefectul judeţului Olt îl suspendă pe Prina din funcţie. Pe 24 iunie, acesta îşi depune demisia şi postează un clip de 6’ şi 16’’ în care vorbeşte despre proiectele şi despre mandatul său.

25 – Preşedintele Tribunalului Olt, Eugenia Carmen Marinescu este suspendată din magistratură de Consiliul Superior al Magistraturii, întrucât magistratul fusese arestat preventiv pentru fapte de corupție.
28 – Dumitru Dan Tudosie, din comuna Bobiceşti, îşi ucide fetele prin spânzurare, pe Claudia Gabriela (15 ani) şi Marina (9 ani). Acesta le-a chemat la el acasă, locuind separat de soţie. Prima ucisă a fost fata cea mică, în timpul în care cea mare, Claudia, fusese trimisă să cumpere ceva. Ulterior, nu a scăpat nici ea. După aceste două gesturi, şi-a pus capăt zilelor în acelaşi mod. Era cunoscut ca având probleme psihice, fiind şi internat.

Aprilie
2 – Viceprimarul Mihaela Stana este ales să preia atribuţiile conferite de lege primarului.
3 – Eugen Fană (Ginu, 42 ani) intră în casa familiei Micli, în care se aflau Nela Micli şi fiul acesteia. Băiatul a fost închis într-o cameră, în timp ce cei doi adulţi se aflau în sufragerie. Ginu a înjunghiat-o pe femeie în mai multe părţi ale corpului, dar fatală a fost înjunghierea din zona gâtului. Ginu era prieten de familie, concediat de curând de soţul Nelei, care lucra la DGASPC Olt. După, Ginu a luat cheile maşinii familiei Micli, dar şi pe cele ale casei, închizând uşa apartamentului. Acesta a ajuns până în judeţul Vâlcea, unde a fost prins de poliţiştii vâlceni. Bărbatul a încercat să se sinucidă, având la el o substanţă otrăvitoare. După ce a ajuns la spitalul din Rm.-Vâlcea, iar starea nu era critică, a fost adus în Slatina, unde i s-a eliberat mandatul de arestare.
14 – Moare unul dintre membrii fondatori ai trupei ALUTUS, Mihai Preda, la vârsta de 48 de ani;
18 – Moare jurnalista Dana Cenuşă (55 de ani);
22 – Firma Wirom Gas inaugurează sistemul de distribuţie a gazelor naturale la Corabia. Pentru început au beneficiat 200 de corăbieni;
28 – Este demontată Troiţa Eroilor Revoluţiei din 1989, din faţa Casei de Cultură a Tineretului. Aceasta a fost transportată în comuna Corbu, acolo unde meşterul popular Gheorghe Tănase, cel care a şi făcut-o în 1990, a restaurat-o. Primăria a plătit 2000 de lei pentru acest proiect. Troiţa a fost readusă la mijlocul lunii decembrie şi montată pe un soclu solid;
– Locotenent colonelul Adrian Tănase devine şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” Olt, după ce promovează un concurs în acest sens. Evenimentul vine în urma ieşirii la pensie a colonelului Marian Pică din 22 martie 2015.

Mai
17 – Moare Bogdan Andreoiu (28 ani), membru al colectivului redacţional al ziarului Eveniment de Olt.
19 – Viceprimarul Mihaela Stana este ales să preia atribuţiile conferite de lege primarului. După numirea sa din 2 aprilie au apărut contestaţii. S-a considerat că aceasta a fost aleasă de majoritatea consilierilor prezenţi şi nu de majoritatea celor aleşi, aşa cum prevede legea.
21 – Se dezveleşte ansamblul monumental din faţa primăriei comunei Coteana, ridicat în cinstea eroilor căzuţi în cele două Războaie Mondiale.
24 – Se inaugurează Căminul Cultural din comuna Văleni, proaspăt reabilitat printr-un proiect de Grupul de Acţiune Locală „Vedea-Găvanu- Burdea”.

Iunie
15 – Se face cunoscut opiniei publice, în luna iulie, că o tânără de 18 ani, din Rusăneşti, este violată de ziua ei de patru bărbaţi, unul dintre ei fiind militar în Baza Militară Deveselu.
22 – Primarul interimar al Slatinei, Mihaela Stana, demisionează din toate funcţiile deţinute în primărie.
25 – Emil Popa este ales de consilierii locali ca viceprimar, apoi desemnat pentru a prelua atribuţiile conferite de lege primarului.
29 – ALRO Slatina împlineşte 50 de ani de la prima şarjă de aluminiu. Cu acest prilej porţille uzinei au fost deschise publicului.

August
4 – Felicia Man promovează examenul pentru ocuparea funcţiei de inspector şcolar general, după ce, în martie, aceasta s-a retras din motive personale.

Septembrie
5 – Inspectoratul de Jandarmi al judeţului Olt primeşte Drapelul de luptă.
14 – Moare Corneliu Vadim Tudor, om politic, filosof, istoric, preşedinte al PRM, fost senator şi europarlamentar, candidat de mai multe ori la preşedinţia României, cu rădăcini oltene, în comuna Teslui. După moartea politicianului, o stradă din comuna natală, Teslui, îi va purta numele. Acesta a fost ultima dată prin Olt, într-o vizită oficială, în luna mai 2014, în campania pentru europarlamentare.
10 – Moare Dorin Ioan Teodorescu, fostul director al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Olt, la vârsta de 64 de ani.

Octombrie
6 – Moare colonelul în rezervă Ilarian Ionescu, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt.
27 – Moare Mitzura Arghezi, actriţă şi fiica scriitorului Tudor Arghezi. Aceasta a fost şi parlamentar de Olt din partea PRM.
22 – Primăria comunei Spineni organizează prima ediţie a Zilei Comunei.

Noiembrie
– Au loc proteste în Slatina şi Caracal. După evenimentul tragic de la clubul Colectiv, bucureştenii au ieşit în stradă, lucru care încurajează şi cetăţenii din alte oraşe mari. Cel mai mare protest, la Slatina, a avut loc pe 6 noiembrie, când au participat mai mult de 500 de persoane.
9 – Are loc, la Palatul Cotroceni, ceremonia de decorare a meşterilor populari declaraţi „Tezaure Umane Vii”. Printre aceştia şi doi olteni: cojocarul Dumitru Liceanu şi vătaful Petre Feraru.
24 – Melania Celestina Renghea este condamnată la 3 ani de închisoare şi 2 ani de interzicere a unor drepturi, fiind acuzată de săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor calificat împotriva şefului ei, comisarul Gheorghe Barbu, în a doua seară de Crăciun din anul 2012. Decizia nu este definitivă.

Decembrie
1 – Trenul Regal trece şi prin municipiul Slatina, refăcând, astfel, traseul din anul 1877, din Drobeta Turnu Severin până la Bucureşti. În tren s-au aflat Principesa Margareta, şoţul acesteia Principele Duda şi Principesa Maria. Trenul a staţionat 10 minute în Gara Slatina. La eveniment, au participat aproximativ 2000 de persoane.
19 – Un băiat de 15 ani se sinucide prin spânzurare în foişorul de pe strada Cazărmii, din Slatina. Motivul ar fi o perioadă de durere sufletească prin care a trecut după pierderea tatălui şi peste care nu a putut trece, cedând şi recurcând la acest gest.
– Moare scriitorul George Vaiman, după o suferinţă cauzată de o boală nemiloasă. Acesta se aruncă de la balconul locuinţei sale…

Sursă: George Piţulescu | Facebook

 Evenimentele marcante ale anului 2015 în judeţul… – George Piţulescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *