George Saunders, câștigătorul Man Booker Prize, un cititor fervent care a dat scrierile tehnice pe ficțiune

George Saunders, în vârstă de 58 de ani, laureatul din acest an al Man Booker Prize, cel mai prestigios premiu literar anglofon, “pentru romanul său profund original”, “Lincoln in the Bardo”, este un autor care a schimbat la maturitate macazul făcând trecerea de la conceperea textelor tehnice și activitatea de geofizician la cea de student și profesor la Universitatea Syracuse din Statele Unite și mai ales la cea de scriitor de ficțiune.

db37d332-5c86-4731-baa1-8f6e3fa7bcf4

Mult-aclamatul autor spune, pe site-ul său, că a crescut în Chicago și ”a absolvit (cu greu) Colorado School of Mines cu o diplomă în explorare geofizică”.

Interesul său pentru scris a înflorit în timpul activității ca geofizician în Sumatra, Indonezia. ”Munceam patru săptămâni, iar două săptămâni aveam pauză, într-o junglă care se afla la 40 de minute cu elicopterul de cel mai apropiat oraș — atunci a început cu adevărat viața mea de cititor”, a explicat Saunders care a amintit că ”umplerea unei întregi valize cu cărți suficient de multe ca să mă ajute să trec peste următoarele două săptămâni de viață de tabără” a fost o provocare.

Saunders s-a îmbolnăvit după circa 18 luni petrecute în Indonezia din cauza ”înotului într-un râu poluat cu excremente de maimuță”. Nevoit să revină acasă, el s-a simțit mânat de gândul de deveni ”Kerouac II”, aluzie la scriitorul și poetul american Jack Kerouac, considerat un pionier al mișcării literare și sociale Generația beat.

El a început să studieze la Syracuse la sfârșitul anilor ’80, perioadă în care a cunoscut-o pe viitoarea sa soție, Paula. Cuplul a avut curând două fiice. ”Nu aveam bani, așa că am lucrat ca scriitor tehnic, mai întâi pentru o companie farmaceutică și apoi pentru una de ingineria mediului”, a declarat Saunders.

Din 1989 până în 1995, el a scris trei ”cărți nereușite și apoi una reală, ‘CivilWarLand in Bad Decline”’, potrivit cuvintelor autorului.

Publicația The New Yorker a inclus în paginile sale una dintre scrierile din această colecție, ”Offloading for Mrs Schwartz” în 1992, evenimentul marcând ”începutul unei îndelungate și fructuoase relații cu revista”, după cum descrie Saunders.

”Începând din 1996 am predat în cadrul programului Syracuse MFA (masterul de arte frumoase) unde am avut privilegiul de a fi profesorul unora dintre cei mai remarcabili tineri scriitori americani din ultimii 15 ani”, mai notează el pe site-ul personal.

”Redactez povestiri scurte pentru The New Yorker și scrieri de călătorie pentru GQ”, mai spune Saunders adăugând că această din urmă colaborare face parte ”dintr-o tentativă de a evita rictusul mental care vine odată cu bătrânețea”.

”Am călătorit în Africa alături de Bill Clinton, am relatat despre ‘Buddha Boy’ din Nepal, am mers în patrulare cu ‘MinuteMen’ la granița cu Mexicul, am petrecut o săptămână în hotelurile tematice din Dubai și am trăit incognito într-o așezare de corturi pentru oameni fără adăpost, în Fresno, California”, mai descrie scriitorul.

În discursul de acceptare a distincției Man Booker, decernată marți, scriitorul american a declarat că aceasta reprezintă ”o mare onoare la care sper să mă ridic prin restul operei mele, pentru tot restul vieții”.

Premiul, în valoare de 50.000 de lire sterline (65.000 de dolari), a fost prezentat în cadrul unei ceremonii la Londra.

Saunders s-a impus în fața altor cinci finaliști cu primul său roman în format clasic, “Lincoln in the Bardo”, în care descrierile a mai multe sute de naratori se împletesc pentru a povesti moartea, la vârsta de 11 ani, a fiului lui Abraham Lincoln, Willie. “Forma și stilul acestui roman profund original dau naștere unei narațiuni spirituale, inteligente și extrem de emoționante”, a comentat Lola Young, președinta juriului.

Saunders este al doilea autor american care câștigă Man Booker din istoria de 49 de ani a premiului, care a fost deschis scriitorilor internaționali de limbă engleză în 2014.

AGERPRES/(AS — autor: Dana Purgaru, editor: Codruț Bălu, editor online: Simona Aruștei)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/cultura/2017/10/18/george-saunders-castigatorul-man-booker-prize-un-cititor-fervent-care-a-dat-scrierile-tehnice-pe-fictiune-12-54-30

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *