Germania va menține politica de echilibru bugetar până în 2021

Partidele politice germane care negociază formarea unui nou guvern de coaliție s-au pus de acord, în noaptea de marți spre miercuri, pentru menținerea echilibrului bugetar până în 2021 și pentru continuarea politicilor impuse de Wolfgang Schaeuble, informează AFP.

db7fd0ce-53d7-41d9-9601-ecfacf411132

Acordul de principiu cu privire la viitoarea politică bugetară și financiară a guvernului, încheiat de negociatorii conservatorilor conduși de cancelarul Angela Merkel, liberalii din FDP și ecologiștii, rămâne unul foarte fragil. Deocamdată cele trei formațiuni sunt în faza negocierilor exploratorii pentru a evalua fezabilitatea unei astfel de coaliții guvernamentale în trei și nimic nu este garantat până la semnarea unui acord final, care ar urma să aibă loc până la sfârșitul anului.

Cu toate acestea, faptul că cele trei formațiuni, cu poziții de pornire atât de îndepărtate, au ajuns atât de rapid la un compromis cu privire la un subiect atât de sensibil cum este politica bugetară constituie o surpriză.

Cele trei partide politice “vor un buget echilibrat” la nivel federal în timpul următorului mandat, care se va întinde până în toamna lui 2021, indică un document adoptat de CDU, aliații săi bavarezi CSU, FDP și ecologiști. Formațiunile s-au înțeles astfel să continue politica bugetară riguroasă impusă în ultimii ani de fostul ministru de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, care a făcut din absența deficitelor punctul crucial al politicii sale. Germania înregistrează de mai mulți ani excedente bugetare la nivel federal.

Acest acord de principiu riscă însă să nu fie apreciat de principalii parteneri europeni ai Germaniei, precum Franța, sau de Fondul Monetar Internațional, care solicită de mai mulți ani Germaniei să cheltuie mai mult pentru a susține cererea și creșterea economiei europene.

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)

Sursa Agerpres | Economie
https://www.agerpres.ro/economie/2017/10/25/germania-va-mentine-politica-de-echilibru-bugetar-pana-in-2021-09-08-17

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *