Grapini jignește grav românii din diaspora. Ramona Strugariu: „De fapt, doamna Grapini nu dă doi lei pe diasporeni“

Români din străinătate, dar și protestatari din țară sunt așteptați vineri, spre seară, în Piața Victoriei din Capitală, locul deja simbol al protestelor față de PSD din ultimul an și jumătate, pentru a-și manifesta dezacordul față de direcția în care România se îndreaptă sub conducerea coaliției PSD-ALDE.

Mitingul Diasporei a pornit de la un anunț din urmă cu două luni postat pe rețelele de socializare pentru comunitățile de români din afara țării, a fost transformat într-un eveniment asumat de mai multe comunități pe Facebook și a primit, nu fără șicane, și autorizație din partea Primăriei Capitalei. Câteva sute de mii de persoane și-au anunțat participarea pe rețelele de socializare.

Câteva zeci de manifestanți au ajuns în Piața Victoriei de joi după-amiază, au instalat o tabără lângă o rulotă parcată și înconjurată de sloganuri anti-PSD și îi așteptau pe românii din diaspora care revin în țară organizați în coloane de mașini, cu drapele fluturând, care au fost întâmpinate cu entuziasm în marile orașe de pe drumul spre București. Un grup de români întorși în țară a fost întâmpinat cu pâine și cu sare de către reprezentanții comunității „Vă vedem“ din Sibiu, care au protestat tăcut timp de peste 200 de zile în fața sediului PSD din acest oraș. O altă coloană de mașini a trecut prin Huedin, Cluj, Târgu Mureș și Brașov, iar localnicii i-au primit pe reprezentanții diasporei cu entuziasm.

Prin punctele de frontieră, doar între miercuri şi joi au trecut graniţa 221.700 de persoane şi aproximativ 53.000 de mijloace de transport, potrivit Poliţiei de Frontieră. Luna august este cea mai aglomerată din acest punct de vedere, cei mai mulți români care muncesc în străinătate având concediile programate în această perioadă. Acum, mulți spun că vin acasă și pentru a protesta.

Potrivit hotnews.ro, vineri vor veni spre București protestatari din marile orașe ale țării – Galați, Iași, Constanța, Craiova, Pitești, Ploiești, Tg. Jiu, Alba Iulia, Brașov, Câmpina, Făgăraș, Râmnicu Vâlcea. Alți manifestanți au pornit de joi din Timișoara, Cluj, Sibiu, Baia Mare spre Capitală.

Sosirea protestatarilor în Piața Victoriei este programată vineri, începând cu ora 10.00, însă cele mai multe evenimente anunțate pe Facebook indică mobilizarea tuturor celor care vor să participe la protest începând cu ora 15.00 și 18.00.

Proteste vor avea loc vineri și în mai multe orașe din țară și din străinătate:
Arad: Primărie, 19:00
Baia Mare: Piața Revoluției, 19.00
Bistrița: Piața Petru Rareș, 19.00
Brașov: Piața Sfatului, 19.00
Craiova: Piața Mihai Viteazul, 19.00
Cluj-Napoca: Piața Unirii, 19.00
Constanța: Prefectură, 19.00
Galați: Prefectură, 18.00
Iași: Piața Unirii, 19.00
Oradea: Piața Unirii, 19.00,
Sibiu: Piața Mare, 19.00
Suceava: Prefectură, 18.00
Târgu Mureș: Prefectură, 19.00
Timișoara: Piața Operei, 19.00

Proteste în Diaspora:
Amsterdam – Olanda: Dam Square, 18.00
Bruxelles – Belgia: Ambasada României, 19.00
Castellón de la Plana – Spania: Consulatul României
Londra – Marea Britanie: Institutul Cultural Român, 16.00
Madrid – Spania: Ambasada României, 18.00
Roma – Italia: Palazzo Montecitorio, 16.00
Viena – Austria: Prinz-Eugen-Straße 60, 17.00
Zürich – Elveția: Rathausbrücke, 20.00

Cum s-au pregătit autoritățile și cum au șicanat organizarea protestului

Primăria Capitalei a refuzat inițial să autorizeze protestul. Pe 18 iunie, comunitatea „Ieşiţi în stradă dacă vă pasă“ publica pe pagina sa de Facebook răspunsul oficial oferit de PMB, care susținea că, prin organizarea mitingului din 10 august, s-ar încălca un articol din legea privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, care arată că acestea trebuie să se desfăşoare fără să afecteze transportul în comun sau funcţionarea instituţiilor publice.

Cererea de autorizare fusese depusă oficial de Federația Românilor de Pretutindeni (FRP), iar asociația a contestat refuzul PMB, întreabându-se de ce mitingul pro-PSD, care avusese loc pe 9 iunie și la care au partipat în jur de 400.000 de persoane, nu intrase sub incidenţa aceluiaşi articol din lege.

La doar 24 de ore după refuz, primarul general Gabriela Firea, proaspăt revenită din concediu, a motivat decizia prin temerea că un eveniment la care ar participa un milion de oameni, cum notificase FRP, ar perturba grav activitatea şi libera circulaţie în Bucureşti. În cele din urmă, pe 23 iulie, după consultări cu Poliția Rutieră, SRI, SIE, Jandarmeria și Ambulanța București, PMB a autorizat protestul și a lărgit și zona în care li se va permite manifestanților accesul, în funcție de numărul participanților.

Astfel, pe lângă Piaţa Victoriei, dacă numărul manifestanților va fi foarte mare, li se va permite accesul și pe arterele adiacente, adică pe Bd. Ana Ipătescu până la Piaţa Romană inclusiv, Bd. Aviatorilor, până la Piaţa Charles de Gaulle inclusiv, Bd. Kiseleff, până la Piaţa Arcului de Triumf, Bd. Titulescu până la intersecţia cu str. Dr. Felix, str. Buzeşti, până la intersecţia cu str. Dr. Polizu, Calea Victoriei, până la intersecţia cu Bd. Dacia.

Joi, cu doar o zi înaintea protestului, Jandarmeria Română a simțit nevoia organizării unei conferințe de presă în care să arate că este pregătită să riposteze în cazul apariției unor evenimente violente, incitări și alte încălcări ale legii. Forțele de ordine vor fi însoțite de echipajele călare și de unităţi canine şi vor utiliza și dispozitivele de blocare a străzilor. Purtătorul de cuvânt al instituției, Marius Militaru, a declarat că Jandarmeria nu este serviciul discreţionar al nimănui, răspunzând criticilor din spațiul public că ar încerca să intimideze manifestanții și ar fi obedientă politic. „Jandarmeria Română este o instituţie independentă politic, care asigură un serviciu public. Nu suntem trupe pretoriene în serviciul nimănui, tocmai de aceea noi suntem în sprijinul cetăţeanului şi furnizăm un serviciu public“, a subliniat Militaru.

Numărul jandarmilor care vor fi prezenți, vineri, pentru a asigura ordinea la mitingul din Piața Victoriei va fi dimensionat gradual în funcție de numărul protestatarilor.

Cum s-a ajuns la organizarea unui protest al diasporei pe 10 august și cine își asumă oficial rolul de organizator

Pe 10 iunie, un mesaj publicat pe grupurile românilor din străinătate de pe rețele de socializare s-a viralizat rapid. „Haideți să ne adunăm în august peste un milion din diaspora și să dăm jos acest guvern de hoți“ a fost imboldul care i-a făcut pe mulți români din diaspora să se organizeze pentru a participa la protestul de vineri. În urma aestui îndemn, au apărut pe Facebook mai multe evenimente de protest, toate organizate în fața Guvernului, locul-simbol al tuturor protestelor din ultimul an și jumătate, după ce sute mii de români au ieșit în stradă în februarie 2017 din cauza celebrei OUG 13.

Unul dintre cei care au creat un eveniment pe Facebook pentru promovarea protestului de vineri este Dan Ioan Păun, un tânăr în vârstă de 25 de ani din București. Bărbatul, autor al evenimentului „Pe 10 august toți românii vin la Bucureşti! #diasporaacasa“, a spus, potrivit Adevarul.ro, că a creat evenimentul pe Facebook ca să vadă cum reacţionează lumea. Surpriza lui a fost că, la o oră, o mie de oameni au bifat că sunt interesaţi ori că participă la eveniment

După apariția mai multor evenimenete pe Facebook, o organizație a românilor din diaspora, Federația Românilor de Pretutindeni, înființată în iunie la Bruxelles, a luat legătura cu autorii postărilor de pe Facebook și a notificat oficial Primăria Capitalei, cerând autorizarea protestului.

După ce PMB a refuzat inițial autorizarea protestului, Gabriela Firea a fost de acord să permită organizarea protestului, în urma unor discuții cu SRI, SIE; Poliția Rutiera, Ambulanta și Jardameria. Problemele nu s-au oprit însă pe 23 iulie, odată cu anunțul autorizării. Marți, 7 august, Primăria Capitalei a anunțat că ar fi fost notificată că FRP nu își mai asuma organizarea mitingului diapsorei pentru că nu ar fi primit protocolul de autorizare a manifestatiei.

„Prin această scrisoare, Federaţia ignoră cu bună-ştiinţă faptul că protestul a fost autorizat, aşa cum s-a comunicat public, şi încearcă să inducă ideea că a primit doar o negaţie la solicitarea de a organiza aceasta manifestaţie. Primăria Capitalei a comunicat oficial că mitingul a fost autorizat imediat după întâlnirea primarului general cu toate instituţiile implicate în desfăşurarea adunărilor publice, în data de 23 iulie“, informa comunicatul PMB.

La rândul său, preşedintele FRP, Emanuel Cioacă, a declarat marți că nu îşi mai asumă organizarea mitingului românilor din diaspora întrucât nu a primit niciun act oficial de la Primăria Capitalei. El a spus că oamenii au dreptul să protesteze în continuare şi că va fi şi el, la rândul său, prezent la miting, însă nu în calitate de organizator.

„Am aşteptat şapte zile să apară ceva, aşteptam un protocol, ceva, să semnăm, nu să auzim din presă. Nu ne permitem să ne jucăm cu chestiile astea. Pe 31 (iulie, n.r.) am trimis un e-mail la primărie ca să anunţ că nu organizăm acest miting. Ce îmi demonstrează mie că acest lucru este valabil, faptul că a transmis primăria în presă? Nu am primit nimic oficial. Oamenii să protesteze, noi doar am vrut să facem ceva legal. Nu am greşit cu nimic. Voi fi şi eu în Piaţa Victoriei vineri, pentru că mi-am luat deja bilet”, a declarat Emanuel Cioacă pentru News.ro.

În aceeași zi, PMB a trimis presei și organizatorilor protocolul în cauză, care poartă semnătura primarului general Gabriela Firea, dar nu este datat. Miercuri, Primăria Capitalei informa printr-un comunicat de presă că niciuna dintre persoanele și entitățile juridice care au depus notificări privind organizarea prostestului de vineri nu au semnat protocolul cu autoritățile, ceea ce înseamnă că manifestația nu are organizatori.

„În ceea ce priveşte decizia anumitor organizatori de adunări publice de a formula notificări către autorităţile publice în vederea organizării acestor evenimente, subliniem faptul că această posibilitate NU este prevăzută în Legea 60/1991, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, nu are nicio acoperire juridică, aceasta fiind nulă din punct de vedere legal”, subliniază Primăria.

Partidul Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) a precizat, miercuri, la finalul unei întâlniri avute cu autorităţile locale din cadrul Comisiei de ordine publică din cadrul Primăriei Capitalei, că a notificat, la rândul său, municipalitatea despre protestul diasporei din 10 august, însă nu îşi asumă organizarea lui, ci doar „mobilizarea oamenilor”. Potrivit News.ro, viceprimarul Aurelian Bădulescu a spus că reprezentanţii PACT au fost chemaţi la discuţii, fiind următorii după Federaţia Românilor de Pretutindeni care au transmis municipalităţii informare despre organizarea protestului, însă au refuzat semnarea protocolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *