Guvernatorul Deltei confirma: Mistretii si sacalii din rezervatie vor fi ucisi. Dar e o problema si cu vacile

Guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Malin-Matei Musetescu, spune ca cei 1.200 de mistreti din Delta Dunarii vor fi ucisi din cauza pestei porcine africane, urmand sa fie impuscati si sacalii din zona respectiva.

El sustine insa ca trebuie limitata circulatia animalelor domestice in Delta Dunarii, deoarece si acestea pot raspandi virusul.

Malin-Matei Musetescu a declarat, marti, intr-o conferinta de presa sustinuta la Prefectura Constanta, ca situatia mistretilor din Delta Dunarii este dramatica.

“La ora asta, situatia e dramatica in Delta Dunarii in ceea ce priveste porcul mistret. Daca noi nu l-am omori, eu va garantez ca in maxim trei luni de zile efectivele de porci mistreti, daca nu ar mai veni nimic din afara, s-ar reduce probabil sub 10 la suta. Asta este o populatie care este condamnata biologic”, a afirmat guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

El a precizat ca, pe langa mistreti, vor fi ucisi si sacalii din Delta, acest animal fiind si el un transportor al virusului pestei porcine africane.

“Nu zic ca sacalul nu trebuie extras din teren, dar va dau un exemplu sa stiti cum functioneaza vectorii astia. Sacalul mananca din hoit, hoitul este infestat, el ia in aparatul digestiv virusul, virusul se duce in sange, dupa care se duce in urina si in fecale. El este un transportor al acestui virus, fecale, urina infesteaza in primul rand solul. Acolo sa zicem ca vin alte animale care se infesteaza”, a explicat Malin-Matei Musetescu.

Vaca, alta victima a pestei porcine

El a spus ca un alt animal care poate raspandi pesta porcina africana este vaca.

“Vaca trece printr-o zona prin care au trecut 30 de mistreti, din care cinci sunt infestati si au lasat fecalele in zona, au infestat zona, inclusiv iarba. Vaca ingurgiteaza acea iarba, o ingereaza, intra in sistemul digestiv, la fel ca la sacal, virusul nu face diferenta intre sacal si vaca, vaca, prin fecale si urina, infesteaza in egala masura solul.

Numai ca vaca aia are o problema. Vaca ajunge si la om in batatura. Si atunci daca mergem in terminologia epidemiologica avem vectori cu incidenta mai mare si vectori cu incidenta mai scazuta”, a explicat guvernatorul Biosferei Delta Dunarii.

Circulatia animalelor domestice, limitata

El considera ca, daca doar se impusca mistreti si sacali, nu se va rezolva problema pestei porcine si ca trebuie limitata circulatia animalelor domestice.

“Daca ne limitam la a impusca sacali si mistreti, eu nu consider ca nu ducem obligativitatea de a scapa de flagel pana la capat. Noi trebuie sa luam masuri in limitarea circulatiei pe zona publica a animalelor domestice, indiferent ca ele se numesc vaci, porci sau oi. Pentru ca animalele se cresc in tarcuri, in gospodarii, in ferme, nicidecum pe zona publica.

In Delta Dunarii acest mod de a creste animale este un mod traditional. Numai ca am trecut oarecum pragul traditionalului, pentru ca noi am numarat o mie de porci domestici crescuti in conditii sa zic cvasi-ilegale, pentru ca ei se si mixeaza cu porcii mistreti. Am gasit un paznic de motopompe, undeva spre judetul Constanta, care avea 30 de porci.

Avem adaposturi pescaresti unde am gasit 80 de porci. Lucrurile sunt oarecum amestecate”, a mai spus Malin-Matei Musetescu.

El a declarat ca a numarat 5.700 de vaci aflate in libertate in Delta Dunarii si solutia este ca acestea sa fie duse intr-o zona ingradita, de unde sa nu mai poata pleca.

De asemenea, guvernatorul a afirmat ca in Delta Dunarii se afla 1.200 de mistreti care vor fi ucisi, dar si 2.400 de sacali. El a spus ca nu stie sa mai fi fost vreodata Delta depopulata de mistreti, spunand totusi ca numarul mare al acestora nu este benefic pentru zona, intrucat mistretii distrug cuiburi de pasari si mananca puii.

Ministrul Apelor si Padurilor, Ioan Denes, a precizat, in aceeasi conferinta de presa, ca, dupa eradicarea pestei porcine africane, in zona unde s-a creat un dezechilibru se va face un program de repopulare cu speciile respective.

Citeste si:

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *