Guvernul a dat prin OUG un miliard de euro pentru clientela de partid

Uniunea Salva╚Ťi Rom├ónia contest─â OUG nr.76/2018 privind mecanismul de investi╚Ťii ├«n domeniul culturii. Documentul care prevede alocarea sumei de un miliard de euro, timp de ╚Öapte ani, este de fapt o sifonare mascat─â pentru a r─âspl─âti clientela de partid.

ÔÇťAlocarea acestor bani este o sifonare mascat─â de bani pentru clientela de partid. Pentru gresie ╚Öi faian╚Ť─â la pre╚Ťuri fictive ├«n c─âminele culturale, spectacole la pre╚Ť triplu ╚Öi ÔÇťreabilitareÔÇŁ prin termopane a monumentelor. Motivul acestui miliard de euro nu este patriotismul Guvernului re├«nviat ├«n anul Centenarului, nici vreo pasiune nou-n─âscut─â a Vioric─âi D─âncil─â pentru Cultur─â. Motivul ├«l reprezint─â presiunea tot mai mare a clientelei politice pentru profit. Setea f─âr─â sa╚Ť de ├«navu╚Ťire a firmelor de cas─â, ce se vor improviza peste noapte firme de restaurare a monumentelor istorice!ÔÇŁ, precizeaz─â senatorul Vlad Alexandrescu, vicepre╚Öedinte USR ╚Öi membru ├«n Comisia pentru cultur─â ╚Öi media a Senatului.

Aceast─â ordonan╚Ť─â nu prevede norme de aplicare, criterii de alocare sau condi╚Ťii pentru restaurare, iar rolul Institutului Na╚Ťional al Patrimoniului nici m─âcar nu este men╚Ťionat ├«n document. Mai mult dec├ót at├ót, ordonan╚Ťa modific─â legea de func╚Ťionare a Administra╚Ťiei Fondului Cultural Na╚Ťional ╚Öi legea cinematografiei astfel ├«nc├ót s─â creeze p├órghiile unui control politic asupra finan┼ú─ârilor culturale ╚Öi a finan╚Ť─ârilor pentru proiecte cinematografice ├«n Rom├ónia.

USR men╚Ťioneaz─â c─â este prima dat─â c├ónd Ministerul Culturii face un asemenea gest de ingerin╚Ť─â ├«n modul de finan╚Ťare al proiectelor ╚Öi programelor culturale, ╚Öi atrage aten╚Ťia c─â lipsa unor criterii clare de alocare a contractelor poate duce la distrugerea patrimoniului. A╚Öa cum a fost cazul Capidavei, c├ónd din cauza restaur─ârii f─âcute dup─â ureche, a fost compromis─â eligibilitatea acesteia de includere pe lista UNESCO, deoarece nu mai ├«ntrunea criteriile autenticit─â╚Ťii ╚Öi integrit─â╚Ťii.

ÔÇťO restaurare are regulile ei, e f─âcut─â de exper╚Ťi ╚Öi speciali╚Öti, este avizat─â de Comisia Na╚Ťional─â a Monumentelor Istorice sau de Comisiile zonale. L─âs├ónd la o parte faptul c─â restauratorii rom├óni sunt din ce ├«n ce mai pu╚Ťini ╚Öi mai nepreg─âti╚Ťi. ├Än forma aceasta, OUG e mai mult distructiv─â, dec├ót benefic─â ├«n vreun felÔÇŁ, a ad─âugat senatorul USR Vlad Alexandrescu.

Ordonan╚Ťa adoptat─â pe 19 iulie este mai mult distructiv─â dec├ót benefic─â, motiv pentru care USR solicit─â Avocatului Poporului s─â o conteste la Curtea Constitu╚Ťional─â sens ├«n care arat─â c─â, at├ót potrivit Constitu╚Ťiei (art. 115, alin. 4) c├ót ╚Öi jurispruden┼úei Cur╚Ťii Constitu╚Ťionale, Guvernul poate adopta ordonan╚Ťe de urgen┼ú─â numai ├«n atunci c├ónd exist─â o situa╚Ťie extraordinar─â, a c─ârei reglementare nu mai poate fi am├ónat─â, cu condi╚Ťia motiv─ârii corespunz─âtoare a urgen╚Ťei m─âsurilor adoptate.

├Än acest context, motivele enun╚Ťate ├«n preambulul ordonan╚Ťei de urgen╚Ť─â, privite at├ót ├«n mod individual, c├ót ┼či ├«n ansamblu, reprezint─â aspecte de oportunitate a m─âsurilor care urmeaz─â a fi luate, respectiv asigurarea fondurilor pentru protejarea monumentelor istorice, proprietate public─â a statului sau a unit─â╚Ťilor administrativ-teritoriale, care se afl─â ├«ntr-o avansat─â stare de degradare.

Acestea nu exprim─â un grad mare de abatere de la obi╚Önuit sau comun, ci o situa╚Ťie de continuitate, de durat─â, lipsit─â de noutate, at├ót ├«n privin╚Ťa lipsei de fonduri cu care se confrunt─â Ministerul Culturii ┼či Identit─â╚Ťii Na╚Ťionale, c├ót ╚Öi a situa╚Ťiei precare ├«n care monumentele istorice au ajuns din cauza ignor─ârii lor de c─âtre Parlament, Guvern ╚Öi autorit─â╚Ťile administra╚Ťiei publice locale ├«n ultimii 28 de ani. A┼čadar, cu toate c─â Guvernul demonstreaz─â ra╚Ťiunea, necesitatea, oportunitatea ┼či utilitatea reglement─ârii, motivarea nu dovede╚Öte ┼či existen┼úa unei situa┼úii extraordinare, pe care doar o proclam─â.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *