Guvernul ignora somatia CE privind taxa auto. Riscam sa ajungem in fata Curtii de Justitie a UE

Romania risca sa ajunga in fata Curtii de Justitie a UE din cauza taxei auto. La jumatatea lunii mai, CE a somat Guvernul sa ramburseze romanilor integral si imediat taxa auto, termenul dat de oficialii europeni fiind de doua luni.

Timpul s-a scurs, autoritatile romane au ignorat solicitarea Comisiei Europene, iar acum putem fi trimisi in judecata la CJUE.

Horatiu Radu, fost agent guvernamental al Romaniei pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene, a declarat pentru Ziare.com ca declansarea acestei proceduri era fireasca. Asta pentru ca, afirma el, mai multe hotarari ale CJUE au stabilit ca taxele auto din Romania sunt discriminatorii, iar sumele incasate de statul roman trebuiau restituite cetatenilor.

“Procedura de infringement are doua faze prealabile: punerea in intarziere, care a fost declansata in luna mai, si avizul motivat. Daca Romania nu isi aliniaza legislatia si practica administrativa exigentelor Comisiei Europene, riscam sa fim dati in judecata la CJUE.

Declansarea acestei proceduri este fireasca. Daca ne uitam putin in trecut observam ca mai multe hotarari ale CJUE au constatat ca taxele auto din Romania, indiferent cum au fost ele denumite (taxa de poluare, timbru de mediu etc) au fost declarate discriminatorii. Prin urmare, sumele incasate trebuiau restituite de statul roman platitorilor cu dobanda legala.

Din pacate, aceste sume nu au fost restituite imediat. Multi platitori au dat ANAF-ul si Administratia Fondului de Mediu in judecata si au castigat. Practica instantelor interne este foarte clara in acest sens”, ne-a declarat Horatiu Radu.

Autoritatea pentru Mediu spune ca banii sunt restituiti potrivit unei OUG din 2017

Am intrebat Administratia Fondului pentru Mediu daca a dat curs solicitarii Comisiei Europene si a inceput rambursarea integrala si imediata a taxei auto, iar institutia ne-a precizat ca procedura de restituire a sumelor reprezentand taxele auto a fost reglementata prin ordonanta de urgenta 52/2017.

Avand in vedere necesitatea reglementarii cadrului legal pentru instituirea unei proceduri de restituire a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, a taxei de poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum si a timbrului de mediu pentru autovehicule, ca urmare a Hotararii Curtii de Justitie a Uniunii Europene pronuntate in Cauza C-586/14, Budisan, precum si a hotararilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene pronuntate in cauzele C-288/14, Ciup, si C-200/14, Campean, prin care s-a statuat ca modalitatea de restituire a sumelor incasate in temeiul legislatiei nationale contravine principiilor Uniunii Europene, legiuitorul roman a edictat o norma speciala ca mecanism de restituire a taxelor percepute cu incalcarea dreptului Uniunii.

Astfel, procedura de restituire a sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa de poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule este reglementata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 52/2017, respectiv prin Normele Metodologice din 12 decembrie 2017 de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 52/2017, aprobate prin Ordinul nr. 1488/3198/2017″, se arata in raspunsul Administratiei Fondului pentru Mediu la solicitarea Ziare.com.

Totodata, AFM ne-a mai precizat ca in ceea ce priveste posibilitatea efectiva de restituire pe cale administrativa si in termene rezonabile a taxelor incompatibile, Romania a respectat intocmai exigentele dreptului Uniunii.

Fata de posibilitatea efectiva de restituire pe cale administrativa si in termene rezonabile a taxelor incompatibile, asigurata prin actele normative mentionate in precedent tuturor proprietarilor din vehicule rulate din parcul national prin reglementarile date de art. 214^1-214^3 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, aprobata prin Legea nr 140/2011, Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, cu modificarile ulterioare, Ordonanta de urgenta a guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 37/2014, Romania a respectat intocmai exigentele dreptului Uniunii“, se mai arata in raspunsul Administratiei Fondului pentru Mediu.

AFM nu ne-a transmis insa si cate taxe auto au fost restituite integral si imediat dupa solicitarea Comisiei Europene.

Ordonanta la care face referire Autoritatea pentru Mediu este contrara deciziilor CJUE

Horatiu Radu, fost agent guvernamental al Romaniei pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene, ne-a declarat insa ca OUG despre care vorbeste Autoritatea pentru Mediu nu corespunde deciziilor CJUE.

“OUG 52/2017 din pacate nu rezolva problema definitiv. Ea creeaza un cadru de restituire a sumelor insa esalonat. Mai mult, OUG este in esenta sa contrara deciziilor CJUE. De ce? Pentru ca ea nu face altceva decat sa amane restituirea acestor sume, chiar si a celor castigate de platitor in instanta. Ordonanta suspenda procedurile de executare silita initiate de cei ce si-au castigat dreptul in instanta”, ne-a declarat Horatiu Radu.

Totodata, el afirma ca a atras atentia, la momentul adoptarii ordonantei de urgenta, ca Romania risca declansarea unei proceduri de infringement din cauza acestui act normativ.

“Noi, la nivel tehnic la MAE, am facut observatii cu privire la acest proiect de act normativ si am atras atentia decidentilor asupra riscului declansarii unei proceduri de infringement pentru modalitatea in care ordonanta reglementa restituirea sumelor platite de cetateni cu incalcarea dreptului UE.

La sedinta de Guvern cand s-a aprobat ordonanta a participat dl ministru Victor Negrescu, insa nu stiu in ce masura a adus la cunostinta Executivului aceste riscuri. Situatia este foarte simpla: orice suma de bani platita cu incalcarea legislatiei europene trebuie restituita de indata cetateanului cu dobanda legala de la data incasarii ei.

Momentan, sumele nu sunt inca restituite, cetatenii stau la rand sa depuna cereri si au o dispozitie legala care le promite restituirea esalonata in viitor. Nu cred ca exista vreun cetatean care sa-si fi recuperat taxa auto dupa intrarea in vigoare a legii”, ne-a mai declarat Horatiu Radu.

Guvernul a simplificat restituirea taxei auto

Modalitatea de restituire a taxei auto si a timbrului de mediu a fost in sfarsit simplificata.

In luna martie, Executivul a anuntat ca a eliminat, prin ordonanta de urgenta, obligativitatea de a anexa la cererea de restituire a taxei auto ori a timbrului de mediu documentele privind plata taxei, certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a masinii.

Doar ca aceasta simplificare nu a putut fi aplicata prea repede, pentru ca nu existau norme de aplicare. La finalul lunii aprilie, Ministerul de Finante a pus in dezbatere publica un proiect de ordin pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta.

Proiectul a stat in dezbatere 10 zile calendaristice, iar abia in luna mai a fost publicat in Monitorul Oficial.

Cererile pentru restituirea taxei auto se pot depune doar pana pe 31 august

Romanii care au de recuperat taxa auto o pot face depunand o cerere in acest sens pana pe 31 august, termen care este unul de decadere, iar orice cerere depusa ulterior nu mai poate fi solutionata prin restituirea taxei, reiese dintr-un ordin publicat la inceputul anului in Monitorul Oficial.

Contribuabilii au dreptul la dobanda pentru perioada dintre data perceperii taxei si data restituirii, procentul fiind de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere. Dobanda se acorda la solicitarea contribuabilului prin completarea in formularul cererii depuse.

Citeste si:

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *