Guvernul schimba prin OUG modul de alegere a presedintilor de Consilii Judetene

Guvernul va adopta, luni, o ordonanta de urgenta prin care se schimba modul de alegere a presedintilor de Consilii Judetene, a anuntat premierul Viorica Dancila.

“Avem in sedinta de azi un act normativ prin care modificam modul de alegere a presedintelui Consiliului Judetean. Am inteles mesajul cetatenilor, respectiv dorinta de a avea un rol mai important in ceea ce priveste alegerea factorilor de decizie si de a-si exprima in mod direct optiunea de vot cu privire la cei care iau decizii pentru comunitate.

Vom modifica legislatia astfel incat presedintele de Consiliu Judetean sa fie ales din nou prin vot direct de comunitatea locala. Revenirea la votul uninominal va creste legitimitatea, reprezentativitatea si stabilitatea presedintilor Consiliilor Judetene, cei care impreuna cu primarii si consilierii pun in aplicare proiectele pentru dezvoltarea comunitatilor locale”, a precizat Viorica Dancila la inceputul sedintei de guvern.

Premierul a subliniat ca presedintii de consilii judetene nu trebuie sa faca obiectul negocierilor dintre partide, ci trebuie sa reprezinte vointa cetatenilor din fiecare judet exprimata prin vot.

“Legitimitatea data prin vot este esentiala pentru fiecare presedinte de CJ, pentru ca il responsabilizeaza sa puna in practica obiectivele pentru care cetatenii i-au dat votul. Am luat aceasta decizie ca un pas in intelegerea mesajului dat de cetateni la alegerile europarlamentare, dar si ca urmare a discutiilor avute cu reprezentantii comunitatilor locale”, a completat Viorica Dancila.

In prezent, presedintele Consiliului Judetean este ales dintre membrii consiliului, cu votul secret al majoritatii consilierilor judeteni in functie.

“Eliberarea din functie a presedintelui sau a vicepresedintilor consiliului judetean se face cu votul secret al majoritatii consilierilor in functie, la propunerea a cel putin unei treimi din numarul acestora. Eliberarea din functie a presedintelui sau a vicepresedintilor consiliului judetean nu se poate face in ultimele sase luni ale mandatului consiliului judetean”, se mai arata in legea in vigoare.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *