Hackerul care a furat de unul singur milioane de dolari

Virușii, în special atacurile ransomware, se pot dovedi a fi afaceri bănoase pentru infractorii cibernetici, iar acest hacker, devenit milionar, dovedește asta.

SamSam ransomware este un malware care a afectat autorit─â╚Ťile statului Atlantla anul acesta, iar creatorul virusului ar fi ob╚Ťinu nu mai pu╚Ťin de 5,9 milioane de dolari, drept plat─â pentru ca acele calculatoare s─â fie decriptate ╚Öi astfel utilizatorii s─â intre din nou ├«n posesia informa╚Ťiilor, potrivit unui raport al firmei de securitate britanice Sophos.

Raportul Sophos detaliaz─â atacul ╚Öi dezv─âluie c─â ├«n spatele atacului s-ar putea afla un singur hacker. De asemenea, britanicii au identificat cel pu╚Ťin 233 de victime care au acceptat s─â pl─âteasc─â r─âscump─ârarea datelor ╚Öi a notat c─â suma medie pl─âtit─â pentru a debloca calculatoarele se afl─â undeva ├«n jurul sumei de 50.000 de dolari.

E mult mai mult dec├ót se pl─âte╚Öte pentru r─âscump─ârarea datelor ├«n urma unui atac ransomware obi╚Önuit.┬áA╚Öadar, suma pe care hackerul ar fi ob╚Ťinut-o se afl─â ├«n jurul a ╚Öase milioane de dolari, mult peste estimarea ini╚Ťial─â de 850.000 de dolari.

Exper╚Ťii ├«n securitate cibernetic─â au spus c─â hackerul sau hackerii din spatele malware-ului au devenit mai pruden╚Ťi de-a lungul timpului ad─âug├ónd noi func╚Ťii virusului care s─â permit─â trecerea de sistemele de securitate.

Consisten╚Ťa limbajului folosit ├«n noti╚Ťele de r─âscump─ârare, din fi╚Öiere ╚Öi de pe site-urile de plat─â sugereaz─â c─â ├«n spatele virusului se afl─â o singur─â persoan─â, se arat─â ├«n raport unde este men╚Ťionat c─â atacatorul are gre╚Öeli de scriere ╚Öi de gramatic─â ╚Öi c─â limba englez─â nu ar fi limba matern─â a hackerului.

De╚Öi s-au f─âcut investiga╚Ťii serioase, firmele de securitate cibernetic─â ╚Öi autorit─â╚Ťile nu au reu╚Öit s─â afle niciun indiciu care s─â duc─â la creatorul SamSam. Doar 86 din cele 233 de victime identificate de Sophos au vrut s─â fac─â public c─â au pl─âtit r─âscump─ârarea, fapt care a permis firmei s─â creeze un profil al atacatorului.

Celălalte victime din sectorul privat au rămas tăcute, probabil rușinate de faptul că securitatea deficitară pe care o aveau implementată a transformat un hacker în milionar în dolari.

Sursa | Play Tech

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *