Hans van Baalen, președintele ALDE Europa: „Sunt preocupat de protocoalele secrete; sunt un lucru rău și sper că va fi schimbat”

O delegație de europarlamentari ai ALDE Europa s-a aflat, în perioada 17 – 18 mai, într-o vizită în România. Delegația a fost condusă de președintele ALDE Europa Hans van Baalen iar din componența acesteia au făcut parte europarlamentarii ALDE Europa Ilhan Kyuchyuk, vicepreședinte al ALDE Europa și Fredrick Federley. Scopul vizitei la București al europarlamentarilor ALDE a fost acela de a discuta cu partidele de guvernământ, cu partide de opoziție, ONG-uri, mass-media, pentru a evalua situația din România.

„În calitate de membri ai Parlamentului European trebuie, bineînțeles, să ne interesăm despre ceea ce se întâmplă în multe state membre și aceasta a fost o vizită reușită”, a declarat Hans van Baalen la finalul vizitei în România.

Liderul ALDE Europa a precizat că în cadrul discuțiilor s-au abordat subiecte precum statul de drept, reforma din domeniul justiției, aranjamentele secrete dintre serviciile secrete și instituțiile din justiție. Hans van Baalen a subliniat că „aranjamentele secrete dintre serviciile secrete, DNA și alte servicii [instituții] nu există în țara mea. Eu sunt din Olanda și în țara mea avem o lege, dar nu avem protocoale secrete. Așa că am discutat acest aspect, am discutat despre subiecte precum referendumul referitor la căsătorie în constituție, toate acele subiecte pe care trebuie să le dezbatem în UE”.

Președintele ALDE Europa a afirmat, întrebat fiind care este mesajul său pentru politicienii români, că „speranța mea este aceea că oameni atât din partidele de opoziție, cât și de guvernământ vor lucra în strânsă colaborare pentru că în țara mea, Olanda, dacă avem un subiect foarte dificil încercăm să avem o viziune mai largă. Și acesta este un lucru bun. Dar repet, eu nu sunt liderul comisiei de investigație, sunt aici pentru a discuta cu politicieni și ONG-uri. Și le mulțumesc din nou pentru că au făcut asta. Și de asemenea partenerilor din ALDE România pentru demersurile întreprinse, dar și celorlalți. A fost o întâlnire bună”.

Referitor la modificările aduse legilor justiției, Hans van Baalen a declarat că „există întotdeauna o nevoie de reformă în domeniul justiției, ceea ce este normal”.

„Cel mai bine să fie în conformitate cu legislația europeană, dar și cu propria Curte Constituțională. Vom analiza această procedură parlamentară, pentru că ne dorim o Românie puternică și o Uniune Europeană puternică”, a spus președintele liberalilor europeni.

Liderul liberal și-a exprimat speranța că „toate modificările aduse vor consolida statul de drept”.

În privința protocoalelor secrete dintre SRI și instituții din domeniul justiției, președintele ALDE Europa a declarat că este preocupat de existența unor asemenea documente, ele reprezentând un aspect negativ.

„Am spus că sunt preocupat de protocoalele secrete și să aruncăm o privire și asupra observațiilor domnului Timmermans și ale Consiliului Europei asupra acestor protocoale, pentru că este un lucru rău și sper că va fi schimbat. Celelalte aspecte legate de consolidarea statutului judecătorilor și magistraților sunt, de asemenea, importante”, a conchis liderul ALDE Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *