Harghita: Ștafeta Veteranilor Invictus a ajuns la Miercurea Ciuc și își va continua drumul spre Carei

Ștafeta Veteranilor Invictus, formată din vânători de munte de la Sfântu Gheorghe, a ajuns miercuri în centrul municipiului Miercurea Ciuc, la statuia Ostașului Necunoscut și își va continua drumul spre Carei, acțiunea având rolul de a aduce un omagiu militarilor care au fost răniți sau și-au pierdut viața în teatrele de operațiuni.

5c7c0fd7-be6e-4d32-8046-198c839d6829

Militarii de la Sfântu Gheorghe l-au avut în frunte pe maiorul Ciprian Onuț, care l-a purtat și pe fiul său pe bicicletă și care a declarat că traseul de 65 de kilometri a fost unul dificil, cu porțiuni de ceață și vânt, iar mesajul pe care au dorit să-l transmită voluntarii Invictus este că eroii care s-au jertfit pentru țară nu trebuie uitați nicioadă.

“Am fost însoțit de o echipă de 20 de băieți, plus fiul meu de 5 ani. Fără ei nu reușeam să fac acest traseu, fiind 65 de kilometri, este destul de mult și diferență foarte mare de nivel. Am fost patru persoane pe biciclete și ceilalți au alergat ștafetă, un singur băiat, Păun Antonio a făcut tot traseul în alergare. Foarte dificil traseul, mai ales că de la Băile Tușnad până la Miercurea Ciuc a fost doar ceață și vânt, dar ne-am bucurat că în Miercurea Ciuc am ajuns pe soare. Mesajul pentru fiul meu de cinci ani, care e prea mic să înțeleagă istoria, este că sportul înseamnă sănătate, iar pentru cei care ne-au văzut, mesajul este că nu trebuie să uităm niciodată eroii care s-au jertfit sau au fost răniți pe câmpurile de luptă pentru țara aceasta”, a declarat maiorul Ciprian Onuț, care s-a întors luna trecută dintr-o misiune în Afganistan.

Acesta i-a predat ștafeta, în fapt drapelul României, sergetului major Mihail Dupu, care va alerga de la Miercurea Ciuc la Odorheiu Secuiesc, “în semn de respect pentru Armată și pentru cei care s-au sacrificat în teatrele de operații”, dar și plutonierului Marius Afilipoaie, care va parcurge distanța între Odorheiu Secuiesc și Sighișoara și care a declarat că gândul său se îndreaptă către veterani, întrucât a fost și el în Afganistan și știe că sunt mulți militari care au rămas cu sechele, au fost răniți sau și-au pierdut viața.

“O facem pentru veterani. Am fost și eu în misiune în Afganistan și până nu ești acolo nu îți dai seama ce înseamnă asta. Sunt foarte mulți, chiar dacă nu se știe, cu sechele, sunt mulți răniți și (nr: această acțiune) este o punte între militarii răniți și civili, iar prin sport se eliberează, se creează prietenii”, a spus plutonierul Afilipoaie Marius.

Cei doi alergători vor fi însoțiți de voluntarii Balint Ralf și Gergely Filip, care vor parcurge traseul pe bicicletă.

La predarea ștafetei a participat și prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, care i-a felicitat pe militari pentru efortul și loialitatea lor față de istoria țării și le-a spus că de acum înainte și el este Invictus, cu referire la mesajul “I am Invictus” (Sunt invictus) de pe tricourile pe care voluntarii le purtau.

“Vreau să vă felicit în calitate de prefect al acestui județ pentru gestul, pentru efortul și pentru loialitatea pe care o aveți față de istoria acestui neam și acestei țări. Gestul este unul extraordinar, mă bucur foarte mult să vă văd astăzi aici, într-o misiune poate mai grea decât alte misiuni pe care le aveți. Cred că gestul dumneavoastră este o punte către societatea civilă, către cei care ar trebui să înțeleagă istoria și sacrificiul celor și-au dat viața pentru ca noi astăzi să fim aici, pentru independență și pentru libertatea acestei nații. Vreau să vă mulțumesc sincer și să vă spun că vă apreciez foarte mult, e un efort considerabil să fugi atâția kilometri”, a spus prefectul Harghitei.

Colonelul Costel Pomană, Șeful de stat major al Brigăzii 61 Vânători de Munte, din care fac parte voluntarii de la Sfântu Gheorghe și Miercurea Ciuc, dar și cei de la Vatra Dornei, care vor alerga pe un alt traseu, spus că inițiativa reprezintă un omagiu adus eroilor care au căzut, de-a lungul timpului, pe câmpurile de bătălie.

La eveniment a luat parte și colonelul în rezervă, Baltă Nicolae, președintele Filialei Harghita a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, care i-a felicitat pe voluntarii Invictus ce vor ajunge la Monumentul Ostașului Român de la Carei, despre care a spus că este “o Mecca” pentru orice militar al Armatei Române, și a vorbit despre faptul că veteranii de război nu vor decât să fie respectați, în condițiile în care indemnizația și renta pe care o primesc este una foarte mică.

Ștafeta Veteranilor, eveniment ajuns la cea de-a patra ediție, este organizată de Asociația Voluntarilor Invictus România, împreună cu Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu mai multe asociații ale veteranilor de război și ale cadrelor militare în rezervă și retragere și reprezintă un gest de recunoștință în memoria eroilor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă.

Destinația finală a celor peste 100 de voluntari Invictus este orașul Carei, unde pe 25 octombrie, de Ziua Armatei Române, la Monumentul Ostașului Român este programat un ceremonial militar și religios.

AGERPRES / (A-AS-autor: Gina Ștefan, editor: Marius Frățilă, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Sursa Agerpres | Social
https://www.agerpres.ro/social/2017/10/18/harghita-stafeta-veteranilor-invictus-a-ajuns-la-miercurea-ciuc-si-isi-va-continua-drumul-spre-carei-17-06-44

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *