HRW: Kuweitul renunță la testele ADN obligatorii

Kuweitul a renunțat la o controversată lege care impunea teste ADN tuturor cetățenilor, rezidenți și vizitatori, a anunțat marți organizația pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), citată de AFP.

e2c7c11d-1fd9-481c-b859-bfc8619acaf1

Legea, care făcea din Kuweit singura țară din lume care impune teste generalizate ADN, a fost adoptată ca urmare a unui atentat sinucigaș comis în 2015 împotriva unei moschei șiite din capitală. Atacul, revendicat de ramura saudită a grupării Stat Islamic (SI), s-a soldat cu 26 de morți și 227 de răniți.

”Decizia de a anula legea privind testele ADN este o măsură deosebit de pozitivă care pune capăt unei decizii pripite și care a adus atingere vieții private” a persoanelor care trăiesc în Kuweit, a declarat directoarea HRW pentru Orientul Mijlociu, Sarah Leah Whitson.

Curtea Constituțională din Kuweit a anulat pe 5 octombrie legea, pe motivul că ea contravine principiilor libertății individuale.

Rezultatele testelor ADN erau stocate într-o bază de date a Ministerului kuweitian de Interne. Cei care refuzau să se supună testelor ADN riscau pedepse cu închisoarea și o amendă de 33.000 de dolari (29.700 de euro).

AGERPRES/(AS — autor: Angela Sârbu, editor: Sorin Popescu, editor online: Anda Badea)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/17/hrw-kuweitul-renunta-la-testele-adn-obligatorii-15-20-54

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *