Iași: Două însemne comemorative dedicate Centenarului Marii Uniri, dezvelite de autoritățile locale

Două însemne comemorative dedicate Centenarului Marii Uniri, amplasate pe fațadele a două clădiri emblematice în timpul Primului Război Mondial, au fost dezvelite marți la Iași, la eveniment participând reprezentanți ai mediului academic și științific și autorități locale.

9cae2546-7915-4a2a-9231-a5ca4552c6c3

Prima placă dezvelită a fost cea de la Colegiul Național, locul unde a funcționat Spitalul Militar și filiala Iași a Crucii Roșii, patronată de Principesa Maria Moruzi, și unde a fost internată, în anul 1917, Ecaterina Teodoroiu.

“Cred că este un moment foarte emoționant, mai ales pentru faptul că vorbește de momente foarte grele, un spital pe care îl conducea Crucea Roșie atunci, cu niște personalități eroi precum Ecaterina Teodoroiu. În primul rând, am vrut să le reamintesc copiilor cât de mândri trebuie să fie de ceea ce au astăzi: o școală performantă, o istorie glorioasă și, desigur, un destin frumos al acestui stat pe care trebuie să le ducem mai departe. Trebuie să păstrăm în memorie sacrificiul eroilor români, dar și responsabilitatea pentru viitorul acestei țări. Desigur, am tras și un semnal de alarmă asupra oamenilor politici de astăzi și asupra manifestărilor pe care ei le dedică acestui moment din istoria României, momentul Centenar”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Un al doilea însemn va reaminti ieșenilor care se vor opri în Copou în fața casei lui George G. Mârzescu de contribuția acestuia la viața politică a orașului în perioada în care a fost primar între 1914-1916 și ministru al Agriculturii și Domeniilor în perioada 1916 — 1918. Casa este acum una dintre clădirile Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

“Este important să ne recuperăm memoria în mod onest. De asemenea, cred că este important să înțelegem cu toții faptul că aniversarea Centenarul Marii Uniri trebuie să fie un efort de societate. Mai mult decât atât, nu înseamnă doar o privire în oglinda retrovizoare spre ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 100 de ani, ci și o privire la ceea ce s-a întâmplat în această sută de ani. Istoria României nu este doar o istorie a succeselor, ci și a eșecurilor, din păcate. Trebuie să privim în prezent și să vedem care sunt punctele critice ale societății noastre, astfel încât să putem proiecta pragmatic România viitoare. Tocmai în acest sens, pentru că avem ocazia să celebrăm Centenarul, cred că există nevoia de educație în sensul memoriei istorice, iar acesta este un prim pas, poate mărunt, în această direcție”, a precizat coordonatorul Departamentului Centenar al Primăriei Iași, prof. univ. dr. Daniel Șandru.

El a ținut să atragă atenția și asupra faptului că “vreme de 100 de ani nu s-a învrednicit nimeni să aducă la cunoștința ieșenilor și, implicit, a românilor, faptul că la Iași au funcționat instituții fundamentale ale statului români între 1916 și 1918”.

“A fost și o excepție. Pe Casa Radio Iași se află un semn comemorativ care stipulează că acolo a locuit Ion I.C. Brătianu, ca prim-ministru. O astfel de plăcuță a mai fost dezvelită în 1936 pe actualul muzeu al Unirii, și a fost instituită de Nicolae Iorga. Am reușit să o restaurăm anul trecut în decembrie, când am mai instalat astfel de însemne comemorative într-un parteneriat între Departamentul Centenar al Guvernului României de atunci și Primăria Iași, la care s-au alăturat BNR și Academia Română, alte cinci astfel de însemne la Palatul Roznovanu, Teatrul Național, Palatul Universitar și Palatul Copiilor. În primăvara acestui an am mai dezvelit o placă la Palatul Oștirii, configurând în felul acesta un traseu al memoriei”, a mai spus Daniel Șandru.

Începând cu decembrie 2016, pentru a marca împlinirea a 100 de ani de când Iașiul a fost capitală de război (1916-1918), la nivelul Primăriei Municipiului Iași a fost înființat Compartimentul Centenar, care gestionează Programul Centenar. Astfel, autoritățile locale își propun să evidențieze rolul pe care orașul l-a avut acum un secol atât din perspectiva efortului de a menține stabilitatea instituțională a statului român, cât și din aceea a actelor premergătoare Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

AGERPRES/(A — autor: Daniela Malache, editor: Oana Popescu, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa Agerpres | Social
https://www.agerpres.ro/social/2017/10/17/iasi-doua-insemne-comemorative-dedicate-centenarului-marii-uniri-dezvelite-de-autoritatile-locale-16-37-26

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *