Iași: Prezență numeroasă la slujba liturgică de hramul Sfintei Parascheva (FOTO)

Un sobor de preoți, episcopi și arhiepiscopi, condus de mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Teofan, a oficiat sâmbătă slujba Sfintei Liturghii cu ocazia prăznuirii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

a716da1d-f430-4ca9-b9b0-ea368d0d580d

La ceremonialul oficiat la Catedrala Mitropolitană din Iași au participat și Nicolae Baalbaki, mitropolit de Hama (Patriarhia Antiohiei), Qais Sadiq, episcop de Erzurum și vicar al Patriarhiei Antiohiei, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Andrei, mitropolitul Olteniei, Irineu, și mitropolitul Basarabiei și exarhul Plaiurilor, Petru.

La finalul slujbei liturgice, care a fost asistată de peste 15.000 de persoane, mitropolitul Teofan a evocat figurile luminoase ale clericilor și mirenilor care au fost mărturisitori ai Ortodoxiei în temnițele comuniste, printre care și arhimandritul Mina Dobzeu, căruia i-a oferit distincția Crucea Moldavă.
Alți 40.000 de credincioși veniți din țară și străinătate în pelerinaj formează un rând lung de câțiva kilometri în speranța că se vor închina la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, în ziua prăznuirii hramului acesteia.

Credincioșii, care stau la rând de mai bine de 16 ore, consideră că vor fi binecuvântați, vor avea spor în casă și sănătate mai multă dacă trec prin fața raclei Sfintei Parascheva în ziua în care se prăznuiește hramul acesteia.
Anul acesta, reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au adus în pelerinaj și moaștele Întâi Mucenițe Tecla, de la Mănăstirea Neamț.

Cuvioasa Parascheva este cunoscută îndeosebi de bisericile ortodoxe greacă, română, bulgară, rusă și sârbă. Generalizarea cultului Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă în 1955 de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Tot atunci a fost stabilită și data de sărbătorire a Sfintei Parascheva — 14 octombrie.

Cunoscută și ca Sfânta Vineri, Cuvioasa Parascheva este considerată în popor ca fiind ocrotitoarea Moldovei și a oamenilor sărmani.

AGERPRES/(AS — autor: Daniela Malache, editor: Antonia Niță, editor online: Simona Aruștei)

Sursa Agerpres | Social
https://www.agerpres.ro/social/2017/10/14/iasi-prezenta-numeroasa-la-slujba-liturgica-de-hramul-sfintei-parascheva-14-27-12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *