În agricultură se menține deficitul forței de muncă

În agricultură se menține deficitul forței de muncă

Activiștii Federației Agricultorilor din Republica Moldova (FARM) menționează că anul trecut, după stagnarea din 2020, a fost reluat procesul de majorare a salariilor pentru lucrătorii sezonieri în sectorul pomicol.

Așadar, dacă cu un an mai devreme fermele cu un nivel mediu al tehnologiilor agricole aplicate plăteau muncitorilor angajați pentru recoltarea fructelor, fructelor de pădure și strugurilor circa 200-250 de lei pe zi, atunci în 2021 salariul zilnic al acestei categorii de persoane a crescut pînă la 280-300 lei, relatează Noi.md.

Desigur, au existat abateri de la acest nivel de plată într-o direcție sau alta. În special, multe podgorii cu plantații de tip Pergola plăteau muncitori sezonieri peste nivelul predominant, în unele perioade ale sezonului renumerația lor ajungînd la 450 de lei pe zi. Totuși, au existat și dovezi că în unele regiuni nivelul mediu al salariilor pentru zilieri a scăzut sub 200 de lei. Totodată, pomicultorii au remarcat o deteriorare a situației cu angajarea zilierilor, chiar și în cazurile în care întreprinderile agricole erau gata să plătească mai mult decît în 2020.

În acest an, ținînd cont de așteptările inflaționiste mari și exodul forței de muncă migrantă care a început imediat după sărbătorile de iarnă, asociațiile pomicole consideră că deficitul de forță de muncă va crește. Totodată puțini fermieri spun că intenționează să coreleze salariile pentru lucrătorii cu normă întreagă și pentru lucrătorii sezonieri cu rata inflației așteptată a monedei naționale.

În această ordine de idei, ar trebui să se țină cont de faptul că mulți producători agricoli din Moldova consideră productivitatea scăzută a muncii a majorității lucrătorilor sezonieri ca fiind un factor care afectează creșterea salariilor, avînd în vedere vîrsta lor înaintată sau o predispoziție slabă la munca activă.

Sursa: Noi.md
Articol / https://noi.md/md/societate/in-agricultura-se-mentine-deficitul-fortei-de-munca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *