In ciuda protestelor, presedintele Ungariei a promulgat controversata “Lege a sclaviei”

Presedintele Ungariei, Janos Ader, a promulgat joi controversatul amendament la legea muncii care modifica regimul orelor suplimentare si care a declansat ample manifestatii impotriva guvernului condus de Viktor Orban.

Janos Ader, aliat politic al premierului national-conservator, a dat asigurari intr-un comunicat ca noile prevederi, care cresc la 400 numarul orelor suplimentare ce pot fi lucrate de un angajat pe an si extind la trei ani termenul de plata al acestora, “nu diminueaza” drepturile oamenilor muncii, transmit AFP si MTI.

Presedintele ungar a precizat ca a evaluat amendamentul adoptat de parlament la 12 decembrie si a ajuns la concluzia ca acesta este compatibil cu Constitutia si comparabil cu prevederile in vigoare in alte tari europene, numarul orelor suplimentare permise in state ca Marea Britanie, Danemarca, Irlanda sau Republica Ceha fiind egal sau mai mare.

Seful statului a mai mentionat ca pentru orice crestere a orelor suplimentare va fi necesar acordul prealabil scris al angajatului, iar angajatorul nu trebuie sa-i sanctioneze pe cei care nu doresc sa stea peste program.

Dupa adoptarea de catre legislativ a modificarilor la legea muncii, devenita pentru critici “legea sclaviei”, mii de oameni au iesit in strada aproape zilnic in semn de protest la Budapesta, dar si in alte localitati, iar un alt protest era prevazut pentru vineri in capitala ungara.

Totusi, noteaza AFP, pana acum la cea mai ampla dintre aceste manifestatii au luat parte circa 15.000 de persoane, duminica, la Budapesta, departe de cele 40.000 care au iesit in strada in aprilie 2017 pentru a denunta masurile prevazute impotriva organizatiilor neguvernamentale si a Universitatii centrale-europene (CEU).

Citeste si:

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *