Incendii în Portugalia: bilanțul a crescut la 42 de morți

Bilanțul în urma incendiilor de vegetație care au devastat în ultimele zile mai multe regiuni din Portugalia a crescut la 42 de morți, informează Xinhua.

78a5accf-6792-4337-b64c-029f62499e7f

Peste 500 de incendii de pădure au izbucnit, duminică, în nordul și centrul Portugaliei lăsând în urmă 42 de morți, după cum a confirmat Autoritatea națională pentru protecție civilă din această țară.

Circa 70 de persoane sunt rănite, iar peste zece dintre acestea se află în continuare în stare gravă, precizează sursa citată.

Incendiile de pădure din Portugalia au cauzat moartea a peste 100 de persoane în ultimele patru luni. În luna iunie, 64 de persoane au decedat într-un incendiu în apropiere de Pedrogao Grande, în centrul Portugaliei.
Premierul portughez, Antonio Costa, și-a cerut scuze națiunii, miercuri, în Parlament, după ce Hugo Soares, liderul grupului parlamentar al Partidului Social Democrat (PSD) l-a provocat să facă acest lucru ca urmare a consecințelor devastatoare ale incendiilor de pădure. ”Îmi asum responsabilitatea ca prim-ministru, iar când îmi cer scuze o fac în calitatea de cetățean”, a spus Costa.

Ministrul de interne portughez Constança Urbano de Sousa a demisionat miercuri pe fondul criticilor tot mai dure la adresa guvernului de la Lisabona cu privire la reacția acestuia la incendiile din această țară.

Portugalia și nordul Spaniei s-au confruntat în ultimele zile cu sute de incendii întețite de rafalele de vânt cald declanșate de trecerea uraganului Ophelia în largul Peninsulei Iberice.

În Galicia, cele circa 150 de incendii izbucnite duminică și luni au ucis patru persoane și au distrus peste 5.000 de hectare de păduri și bunuri materiale.

Procurorul General din regiunea spaniolă Galicia a confirmat miercuri că a fost deschisă o anchetă pentru a se afla ”dacă există dovada unei coordonări planificate”, mai arată Xinhua.

AGERPRES/(AS — autor: Dana Purgaru, editor online: Simona Aruștei)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/mediu/2017/10/19/incendii-in-portugalia-bilantul-a-crescut-la-42-de-morti-07-51-13

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *