Incendiile de pădure au determinat în 2016 o scădere record a suprafeței mondiale acoperite cu copaci (Raport GFW)

Incendiile de pădure din Brazilia și Indonezia au contribuit la o scădere record a suprafeței mondiale acoperite cu copaci în 2016, ce reprezintă o suprafață echivalentă cu aceea a Noii Zeelande, au anunțat marți reprezentanții unei rețele independente de monitorizare a pădurilor, informează Reuters.

93d19388-3c02-4417-8d38-6279a00a80ee

Încălzirea globală, provocată de către om, crește riscul de producere a unor incendii prin declanșarea unor valuri de căldură extremă și a secetei în anumite regiuni, se afirmă în același raport.

În acest an, California și Portugalia se numără printre zonele de pe Terra care au fost afectate de incendii ce au făcut și victime omenești.

Pe plan mondial, scăderea suprafaței globale acoperite cu copaci s-a accentuat. Fenomenul a crescut cu 51 de procente în 2016 față de 2015, marcând o creștere cu 29,7 milioane de hectare, potrivit datelor transmise de Universitatea Maryland și analizate de Global Forest Watch (GFW).

Cifra reprezintă un nou record în istoria înregistrărilor deținute de GFW începând din 2000 și contrastează cu unele dintre măsurătorile făcute din satelit ce indicau o scădere a ritmului despăduririlor de pe Terra pentru a face loc fermelor, orașelor și drumurilor.

“Am asistat la un vârf dramatic în 2016”, a declarat Mikaela Weisse, analist-cercetător la organizația americană World Resources Institute, care coordonează GFW. “Se pare că are legătură cu incendiile de pădure din țări precum Brazilia, Indonezia și Portugalia”.

GFW măsoară scăderea suprafeței acoperite cu copaci și nu estimează schimbările nete la nivelul pădurilor de care se ține cont în cazul programelor de replantare și reîmpădurire. Într-o pădure bine administrată, de exemplu, creșterea unor copaci tineri va fi suficientă pentru a balansa pierderile suferite prin tăierile de copaci.

În schimb, Organizația pentru Alimentație și Agricultură din cadrul ONU, folosind metode diferite de calcul, afirmă că rata globală netă a despăduririlor a scăzut cu peste 50 de procente în ultimii 25 de ani.

O analiză realizată de ONU în 2015 a anunțat că omenirea a pierdut păduri totalizând 129 de milioane de hectare începând din 1990, echivalând cu suprafața Africii de Sud.

GFW afirmă că regiunea amazoniană din Brazilia a pierdut 3,7 milioane de hectare de copaci în 2016 — o creștere de aproape trei ori față de suprafața afectată de despăduriri în 2015.

Afirmația contrastează cu datele oficiale braziliene, ce arată că despăduririle din Amazonia au scăzut cu 16% în ultimul an (iulie 2016 — iulie 2017) în comparație cu 12 luni în urmă. Brazilia afirmă că aceasta este prima scădere din ultimii trei ani.

Mikaela Weisse a explicat că datele GFW, spre deosebire de informațiile oficiale guvernamentale, detectează adeseori scăderi la scară mai mică în ceea ce privește diminuarea suprafețelor acoperite cu copaci, inclusiv în straturile de vegetație de sub coronamentul arborilor. Datele oficiale braziliene captează mai bine defrișările unor mase lemnoase mai compacte.

GFW a spus, de asemenea, că Indonezia a pierdut aproape 1 milion de hectare de păduri în 2016. Fenomenul reprezintă, probabil, rezultatul întârziat al unui sezon 2015 marcat de incendii severe.

“Incendiile de vegetație au devenit tot mai comune”, a spus Antonio Guterres, secretarul general al ONU, într-un discurs rostit în luna martie și care a vizat riscurile tot mai mari provocate de modificările climatice.

În această lună, 42 de persoane au murit în incendiile de pădure din California. În Portugalia, peste 100 de persoane au murit în incendiile izbucnite în ultimele patru luni.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Bădescu, editor: Dana Purgaru, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/mediu/2017/10/23/incendiile-de-padure-au-determinat-in-2016-o-scadere-record-a-suprafetei-mondiale-acoperite-cu-copaci-raport-gfw–20-19-17

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *