India: Autoritățile adoptă un plan de acțiune pentru combaterea poluării în New Delhi

Capitala Indiei, New Delhi, unul dintre cele mai poluate orașe din lume, a adoptat marți un plan de acțiune ”în trepte” pentru combaterea nivelului alarmant de aer toxic, informează DPA.

59c754c0-b6e5-416a-b548-e88a2d5932d2

Graded Response Action Plan (GRAP), care pune în aplicare hotărârile judecătorești date de Curtea Supremă, este alcătuit dintr-o serie de măsuri antipoluare care includ și închiderea școlilor în zilele în care nivelul de poluare atinge cote alarmante.

Programul recomandă aplicarea anumitor măsuri, în funcție de calitatea aerului: de la calitate moderată, la slabă, foarte slabă, severă sau stare de urgență, potrivit unei notificări guvernamentale.

Un plan asemănător a fost implementat în strategiile antipoluare în orașe precum Beijing.

Centrala termică Badarpur, unul dintre cei mai mari poluatori din oraș, a fost închisă temporar începând de marți, potrivit presei locale.

Măsurile incluse în plan se referă la curățarea mecanizată a străzilor pentru a limita poluarea cu praf, creșterea tarifelor de parcare pentru a încuraja folosirea mijloacelor de transport în comun, strategii pentru limitarea numărul de mașini din trafic și sistarea folosirii generatoarelor diesel.

Sistemul guvernamental de prognoză a calității aerului a măsurat marți un indice de particulele în suspensie PM2.5 între ”slab” și ”foarte slab” pe scara GARP, în diferite zone din oraș.

Particulele în suspensie PM2.5, un indicator standard pentru calitatea aerului, se referă la poluarea cu particule fine cu diametrul de 2,5 micrometri sau mai mici, deosebit de nocive întrucât pot penetra în plămâni sau chiar în circuitul sanguin.

Lansarea planului de acțiuni împotriva poluării are loc cu două zile înainte de Diwali, festivalul hindus al luminilor, care, potrivit experților, provoacă o creștere a nivelului de poluare din cauza pocnitorilor pe care le folosesc participanții.

Curtea Supremă a interzis comerțul cu artificii, motivând că dorește să vadă efectele pe care această măsură le va avea asupra calității aerului.

Principalii factori de poluare în New Delhi sunt traficul intens, incendiile de miriște de la fermele învecinate, emisiile industriale, arderea gunoiului și a combustibilului în scopul preparării mâncării.

AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Codruț Bălu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/mediu/2017/10/18/india-autoritatile-adopta-un-plan-de-actiune-pentru-combaterea-poluarii-in-new-delhi-01-43-49

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *