Investitorii sunt ingrijorati de cum functioneaza companiile lui Firea: E un monopol al proastei calitati pe bani multi

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei cere Primariei Capitalei sa respecte principiile liberei concurente, principiul transparentei si prevederile legale in atribuirea contractelor de servicii publice catre companiile municipale infiintate anul trecut si sustine ca perturbarea mediului concurential este prima consecinta a infiintarii, la limita legii, a companiilor municipale din Bucuresti.

“Informatiile existente pana in prezent indica faptul ca cele mai multe achizitii s-au facut prin atribuire directa, uneori in timp record, ceea ce exclude de la bun inceput orice analiza serioasa a posibilelor oferte”, potrivit unui comunicat de presa al Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei transmis marti.

“Evaluand modul in care au functionat cele 22 de companii infiintate in 2017 sub umbrela Primariei, am constatat ca exista o prapastie adanca intre principiile de actiune si practica administratiei publice din Bucuresti in atribuirea contractelor de servicii publice, pe de o parte, normele legale in vigoare si mecanismele pietei libere, pe de alta parte. Ne ingrijoreaza, de asemenea, lipsa de transparenta care caracterizeaza intreaga activitate de pana acum a companiilor municipale, in absenta unei comunicari corecte din partea administratiei publice locale, pe acest subiect.

Perturbarea mediului concurential este prima consecinta a infiintarii, la limita legii, a companiilor municipale din Bucuresti. Informatiile existente pana in prezent indica faptul ca cele mai multe achizitii s-au facut prin atribuire directa, uneori in timp record, ceea ce exclude de la bun inceput orice analiza serioasa a posibilelor oferte“, spun reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.

Ei sustin ca eludarea reglementarilor privind achizitiile publice pune un mare semn de intrebare asupra calitatii serviciilor care ajung la beneficiar, tocmai pentru ca exclud obligativitatea documentatiei de certificare a capabilitatilor financiare, tehnice si umane ale companiilor de a implementa proiectele.

Primaria da astfel cale libera pentru instituirea unui soi de monopol al proastei calitati pe bani multi, ceea ce nu poate fi in acord cu o piata libera functionala”, semnaleaza mediul de afaceri.

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei mai spune ca lipsa de experienta si de competenta a Primariei in gestionarea unor astfel de companii ridica multe semne de intrebare asupra eficientei serviciilor oferite, iar lipsa oricarui control asupra modului de cheltuire a fondurilor poate lasa cale libera risipei banului public.

Lipsa de transparenta care caracterizeaza activitatea celor 22 de companii incalca orice principiu democratic dupa care functioneaza astazi administratiile publice din Uniunea Europeana. Faptul ca sunt necesare investigatii jurnalistice de amploare pentru a afla cine conduce aceste companii, unde se afla ele si cu ce se ocupa, de fapt, este un fapt ingrijorator pentru intreaga opinie publica”, mai arata reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.

Ei cer Primariei Capitalei sa furnizeze cat mai curand informatii complete in legatura cu structura, conducerea, sediile, achizitiile si proiectele pe care le deruleaza fiecare dintre aceste companii, considerand ca modul actual de reglementare si functionare a acestor companii este deficitar, discretionar si distorsioneaza mediul concurential local.

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei reuneste reprezentanti ai investitorilor romani si straini in Romania si este condusa de un Consiliu Director format din presedintii si vicepresedintii a sase asociatii de business: Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Camera de Comert Americana in Romania (AmCham), Camera de Comert Franceza in Romania (CCIFER), Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK), Consiliul Investitorilor Straini (FIC) si Romanian Business Leaders (RBL).

Citeste si:

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *