Invitându-i la o cină, Jean-Claude Juncker a încercat să atenueze tensiunile cu liderii țărilor Grupului de la Vișegrad

Liderii celor patru state ale Grupului de la Vișegrad (Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria) au participat miercuri seară la o cină împreună cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la invitația acestuia din urmă, care a încercat astfel să atenueze disensiunile dintre aceste țări și Bruxelles pe numeroase teme, de la problema migrației și până la revizuirea directivei europene privind lucrătorii detașați, relatează agenția Reuters.

de61d1a5-23e5-4310-a349-b697b0d95bc3

‘Meniul: consens prin compromis și cooperare. Unitate !’, a spus Juncker despre cina desfășurată înaintea Consiliului European de toamnă. La rândul său, un diplomat dintr-una din cele patru state a declarat agenției Reuters că delegația sa a fost mulțumită de aparenta disponibilitate a lui Juncker de a le asculta argumentele.

Nu a fost anunțată public vreo decizie după această cină, dar simplul fapt că ea a durat nu mai puțin de trei ore poate sugera o încercare a șefului executivului european de a calma tensiunile cu cele patru țări central-europene.

Statele din Grupul de la Vișegrad s-au opus mecanismului de redistribuire a refugiaților între țările membre ale UE, după valul masiv de migranți din 2015 și 2016, majoritatea musulmani proveniți din Orientul Mijlociu și Africa, iar Comisia Europeană a lansat din acest motiv proceduri de infringement împotriva Ungariei, Poloniei și Cehiei.

În cazul Ungariei și Poloniei, conduse de guverne naționaliste, un subiect major de tensiuni cu Bruxelles-ul este reprezentat și de unele reforme despre care instituțiile europene susțin că nu sunt conforme cu statul de drept, mai ales în Polonia, împotriva căreia Comisia Europeană a mai declanșat o procedură de infringement pe tema unei legi a organizării tribunalelor de drept comun.

Printre allte subiecte care au provocat divergențe între cele patru țări, pe de o parte, și Comisia Europeană și state vest-europene pe de altă parte, includ reforma normelor privind detașarea lucrătorilor între statele UE, dosar în care Franța și alte țări susțin că sunt victimele concurenței neloiale din partea companiilor est-europene.

Însă și viziunea de ansamblu asupra viitorului Uniunii Europene este un subiect față de care cele patru state ale Grupului de la Vișegrad au opinii diferite de cele ale lui Juncker și ale unor lideri vest-europeni.

Astfel, în timp ce președintele Comisiei Europene sau președintele Franței, Emmanuel Macron, susțin ideea unei Europe tot mai integrate, adică o Uniune Europeană federalistă și în care statelor naționale li s-ar restrânge posibilitatea de a respinge deciziile care le privesc luate în cadrul instituțiilor europene, țările central-europene pledează pentru consolidarea suveranității și identității naționale.

AGERPRES/(AS — editor: Sorin Popescu, editor online: Anda Badea)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/19/invitandu-i-la-o-cina-jean-claude-juncker-a-incercat-sa-atenueze-tensiunile-cu-liderii-tarilor-grupului-de-la-visegrad-20-24-44

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *