Iohannis, catre managerii de spitale: Asigurati protectia personalului medical, evitati panica. E o lupta contra timp!

Presedintele Klaus Iohannis a facut, marti, un apel la managerii spitalelor sa asigure protectia personalului medical, avand in vedere ca este categoria cea mai expusa in aceasta perioada la infectarea cu coronavirus.

Seful statului a precizat ca, desi sistemul sanitar sufera din cauza lipsei banilor si a reformelor, este necesar sa ne descurcam in acest moment cu ceea ce avem.

“Sistemul medical sufera de ani de zile din cauza lipsei banilor si reformelor. Ne aflam intr-un moment de criza majora si trebuie sa ne descurcam cu ceea ce avem. Din fericire avem profesionisti care se dedica 100% salvarii pacientilor. Sunt in prima linie a luptei, au plecat de langa familii sa ajute pacientii.

Presiunea pe sistemul sanitar e foarte mare. Cu atat mai mult, trebuie sa va canalizati eforturile pentru garantarea serviciilor medicale pentru pacienti. Dragi manageri de spitale, va rog sa asigurati protejarea personalului medical. Testarea reprezinta o prioritate. Nu trebuie sa avem situatii ca la Suceava, Gerota si, mai nou, Sf Ioan”, a declarat presedintele.

Klaus Iohannis le-a mai cerut sa asigure personalului medical echipamentul de protectie necesar si sa instruiasca corespunzator cadrele medicale astfel incat sa fie prevenita infectarea.

Presedintele le-a reamintit ca managerilor ca pot apela la studenti, voluntari, cadre militare in rezerva pentru a acoperi deficitul de personal medical. Totodata, el a recomandat lucrul in ture, pentru ca medicii si asistentele sa nu fie suprasolicitati.

“Trebuie achizitionat de urgenta echipament medical: halate, masti, manusi. Asigurati un numar corespunzator de paturi ATI. Sa realizati instruirea personalului, pentru prevenirea infectarii. Aceste masuri trebuie sa fie asigurate nu doar de manageri ci si de Ministerul Sanatatii.

Trebuie sa asigurati lucrul in ture. Amenajati zone de triaj in toate unitatile. Trebuie sa acoperiti deficitul de personal, puteti sa apelati la voluntari, studenti, cadre militare in rezerva”, a completat Iohannis.

In acelasi timp, seful statului i-a sfatuit pe managerii de spitale sa asigure un climat placut care sa dea incredere atat pacientilor, cat si personalului medical, si sa evite panica.

“Un lucru important este stapanirea de sine, evitati panica, asigurati un mediu placut cat se poate in aceste momente de criza, care sa dea incredere atat pacienilor, cat si personalului. E o lupta contra timp cum nu am avut niciodata pana acum”, a precizat Iohannis.

-Stire in curs de actualizare-

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste continuarea acestui articol… .

Sursa/Ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *