Iohannis, in presa austriaca, despre posibilitatea de a fi succesorul lui Donald Tusk si atacurile asupra justitiei din Romania

Romania poate exercita Presedintia Consiliului UE in pofida disputelor politice interne, afirma presedintele Klaus Iohannis intr-un interviu acordat presei austriece, seful statului prezentand prioritatile Bucurestiului si semnaland ca va candida pentru un nou mandat.

Intr-un interviu acordat publicatiei austriece Kurier, Klaus Iohannis vorbeste despre mandatul Romaniei la Presedintia Consiliului UE si despre disputele politice interne, subliniind ca sustine principiile statului de drept si combaterea coruptiei.

Intrebat care sunt prioritatile Bucurestiului la preluarea Presedintiei Consiliului UE, Klaus Iohannis a declarat: “Presedintia Consiliului UE se confrunta cu multe provocari si dosare dificile: procesul de iesire a Marii Britanii din UE, cadrul financiar multianual, migratia, dezbaterea pe tema viitorului UE. O viziune comuna asupra pastrarii valorilor europene trebuie sa fie o prioritate pentru toate statele membre”.

“Prioritara trebuie sa fie atentia acordata unitatii, cooperarii si solidaritatii intre statele membre. Este vorba despre coeziunea la nivelul Uniunii Europene. Oamenii asteapta raspunsuri clare la probleme. Romania vrea sa ofere rezultate concrete. Un proiect central va fi summitul informal al Consiliului European programat pe 9 mai 2019 la Sibiu. Reuniunea este dedicata dezbaterii pe tema viitorului Uniunii Europene. Speram ca summitul va furniza o perspectiva clara si pozitiva asupra Uniunii Europene si ca ii va sensibiliza pe cetatenii europeni”, a spus Iohannis.

Intrebat daca iesirea Marii Britanii nu este cumva un semnal politic fatal pentru Uniunea Europeana, Iohannis a precizat: “Respectam decizia Londrei, chiar daca este regretabila pentru noi. Uniunea Europeana este pregatita pentru orice scenariu. Uniunea Europeana este mai unita ca niciodata, acesta este un semnal politic pentru solidaritate. Procedura Brexit nu este inca finalizata, suntem interesati sa ajungem la un acord cu Londra cat mai curand. Speram ca britanicii vor aproba o retragere ordonata din UE. Aceasta este o preconditie pentru viitoarea relatie cu Marea Britanie”.

Intrebat daca exista discutii pentru a fi desemnat succesor al lui Donald Tusk in functia de presedinte al Consiliului European, Klaus Iohannis a raspuns: “As vrea sa amintesc ca eu am anuntat public deja, in iunie anul acesta, candidatura pentru un nou mandat de presedinte al Romaniei”.

Reporter Kurier: Luptati permanent impotriva coruptiei si pentru respectarea statului de drept. Sunteti un adversar politic al social-democratilor aflati la guvernare. Cum veti evita disputele in timpul detinerii Presedintiei Consiliului UE?

“Sunt un adversar fata de oricine pericliteaza actiunile de combatere a coruptiei si respectarea statului de drept in Romania, indiferent daca sunt membri ai Guvernului sau nu. Este adevarat ca actuala majoritate parlamentara, care sustine Guvernul PSD, vrea slabirea actiunilor anticoruptie si a independensei justitiei. Eu sustin combaterea coruptiei. Din prima zi a mandatului, mi-am folosit toate atributiile conferite de Constitutie pentru a impiedica aplicarea legilor care afecteaza justitia si dreptul penal”, a afirmat Iohannis.

Rugat sa comenteze afirmatiile ca Guvernul Romaniei nu este pregatit sa preia Presedintia Consiliului UE, Iohannis a explicat: “Este evident ca ar fi de dorit ca Guvernul sa fie pregatit mai bine, pentru a fi folosita aceasta oportunitate in favoarea Romaniei. Chiar si in aceste dificile circumstante politice interne, putem exercita un mandat rezonabil la Presedintia UE. Dincolo de controverse si de ideile diametral opuse, ale mele si ale Guvernului asupra justitiei si statului de drept, eu sper ca disputele nu vor avea impact negativ asupra exercitarii Presedintiei UE”.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *