Iohannis nu o revoca pe Kovesi: Motivele lui Toader nu m-au convins. Asa-zisul raport e subiectiv (Video)

Presedintele Klaus Iohannis anunta ca nu o revoca pe Laura Codruta Kovesi de la sefia DNA, asa cum ceruse ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Seful statului a respins “asa-zisul raport” pe care i l-a inaintat Toader, pentru ca nu il considera obiectiv, avand in vedere argumentele aduse de ministru, dintre care unul a fost propriul CV.

Iohannis spune ca unele dintre argumentele lui Toader “nu au fost pertinente” si ca ministrul a interpretat dupa bunul plac rapoarte ale Inspectiei Judiciare, hotarari ale CSM sau decizii ale Curtii Constitutionale.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Iohannis:

– Ministrul Justitiei mi-a trimis o propunere – de revocare a procurorului sef DNA, impreuna cu raportul privind activitatea manageriala a DNA.

– Propunerea e doar un prim pas, ultimul cuvant il are, conform legii, presedintele.

– La mijlocul lunii martie mi-a fost inaintat si avizul CSM, care a ajuns la cu totul alta concluzie decat asa-zisul raport al dlui ministru. Avizul a fost unul negativ.

– Acest aviz nu poate fi tratat ca simplu element facultativ. Chiar daca avizul nu obliga, el nu poate fi ignorat.

– In analiza acelorasi actiuni sau inactiuni, doua autoritati ale statului, Ministerul Justitiei si CSM, ajung la concluzii diametral opuse.

– Am solicitat departamentelor din Administratia Prezidentiala o analiza.

– Acum, analizand motivele pentru care ministrul Justitiei solicita revocarea procurorului sef al DNA, am constatat ca autorul raportului, raport care a insotit propunerea, considera ca acesta este, citez, “o luare de pozitie” fata de dezbaterile publice din ultimul an, ceea ce, clar, induce perceptia ca evaluarea Ministrului Justitiei poate fi subiectiva.

– Perceptia e intarita si de prezenta in raport a unor aspecte referitoare la cariera profesioala a ministrului Justitiei.

– Unele dintre motivele care fundamenteaza propunerea de revocare utilizeaza date si informatii care fie nu sunt pertinente, fie exced perioada anuntata de Ministru ca fiind evaluata.

– Unele rapoarte ale Inspectiei Judiciare, hotarari ale CSM sau decizii ale Curtii Constitutionale au fost interpretate si valorificate de Ministrul Justitiei intr-un sens cel putin diferit fata de continutul lor.

– Mai multe argumente tehncie care au stat la baza deciziei pe care am luat-o le veti gasi intr-un document ce va fi pus la dispozitie.

Motivele de revocare ale ministrului nu au fost de natura sa ma convinga. In mare parte nici nu corespund prevederilor legale aplicabile.

Nu voi da curs propunerii ministrului Justitiei de revocare a dnei Kovesi din functia de procuror sef al DNA.