Iohannis vine cu precizari despre seful Jandarmeriei, caruia ii expira maine mandatul

Dupa ce ministrul de Interne, Carmen Dan, a anuntat ca miercuri ii expira mandatul de interimar al Jandarmeriei Romane lui Sebastian Cucos, iar presedintele Klaus Iohannis poate decide daca acesta va deveni sef deplin, Administratia Prezidentiala revine cu precizari.

Intr-un comunicat remis, marti, Ziare.com de Presedintie, se arata ca MAI a trimis pe 1 august “propunerea de avizare de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a numirii colonelului Cucos Gheorghe-Sebastian in functia de inspector general al Jandarmeriei Romane”.

Deocamdata, documentatia referitoare la propunerea de avizare a numirii ofiterului in functia mentionata se afla in lucru la Secretariatul CSAT.

Iohannis asteapta rezultatele anchetei penale

“Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, potrivit legii proprii de organizare si functionare, adopta hotarari prin consens, in cadrul sedintelor semestriale ale acestuia sau in intervalul dintre sedinte, cu acordul individual al membrilor Consiliului”, subliniaza Administratia Prezidentiala.

Insa, avand in vedere evenimentele din data de 10 august, din timpul protestului din Piata Victoriei, in care a fost implicata Jandarmeria Romana, “se impune ca luarea unei decizii de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii privind numirea colonelului Cucos Gheorghe-Sebastian in functia de inspector general sa se realizeze dupa pronuntarea organelor judiciare abilitate, cu privire la legalitatea actiunilor Jandarmeriei Romane“, sustine documentul citat.

Asa ca, in acest context, “problematica in cauza poate fi supusa analizei si deciziei CSAT in cadrul unei viitoare sedinte, luand in considerare si concluziile anchetelor organelor judiciare competente”.

Cat despre faptul ca Jandarmeria ar ramane fara sef pentru ca lui Cucos ii expira interimatul, Presedintia arata ca nici ea, si nici CSAT nu au atributii legale pentru a numi alt interimar, “aceasta fiind de resortul ministrului Afacerilor Interne, conform prevederilor art. 6 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane”.

Carmen Dan aruncase pisica la Cotroceni

Interimatul sefului Jandarmeriei, Sebastian Cucos, se termina miercuri, 15 august.

Cucos a fost imputernicit la comanda, prin ordin al ministrului de Interne, Carmen Dan, de doua ori si nu poate primi un al treilea interimat, asa ca ministrul Dan a facut toate demersurile si a depus documentele necesare pentru ca acesta sa fie numit definitiv in functia de inspector general al Jandarmeriei Romane.

Dan a spus, marti, ca a trimis documentele la Cotroceni in urma cu doua saptamani, insa presedintele Klaus Iohannis nu a semnat pana acum actele. In plus, este necesar si avizul CSAT (Consiliului Suprem de Aparare a Tarii).

Sebastian Cucos a fost numit prima oara la conducerea Jandarmeriei in urma cu un an, in 15 august 2017. Acesta se afla in mijlocul unui scandal in aceste zile, declansat de interventia brutala din timpul mitingului diasporei din 10 august.

B.B.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *