Iordache, despre înființarea Secției privind investigarea infracțiunilor din Justiție: Are rolul de a lua presiunea de pe judecători

Președintele Comisiei speciale pe legile Justiției, Florin Iordache, a precizat, luni, că înființarea Secției speciale privind investigarea infracțiunilor din Justiție are rolul de a lua presiunea de pe judecători.

1dc98866-25a9-4a8d-8ff8-9102863f24e4

“Am considerat că trebuie să existe o astfel de secție, o secție formată de procurori de un anumit grad. Aceștia sunt în subordinea procurorului general al României, iar în privința modul în care aceștia sunt aleși, sunt aleși de colegii lor din secția de procurori din CSM”, a spus Iordache, întrebat în legătură cu adoptarea acestui amendament la legea privind organizarea judiciară.

El a spus că o astfel de secție “are rolul de a lua presiunea de pe judecători”.

“Pentru a nu mai exista această presiune asupra judecătorilor fie în faza de judecată, fie în faza de deliberare sau atunci când anunță soluțiile, este foarte bine că există o astfel de secție în subordinea procurorului general. (…) Dumneavoastră ați vazut anumite argumente, noi am văzut alte argumente. Noi, în urma dezbaterilor, am ținut cont de toate observațiile și în urma votului care a fost exprimat am considerat că este foarte bine ca s-a înființat această secție. De la început s-a stabilit foarte clar care este statutul procurorilor și noi nu am făcut decât să copiem din Constituție ce înseamnă statutul procurorului, iar în ceea ce înseamnă legea 304 am precizat că acea ‘temeinicie’ care nu face decât să elimine eventualele infirmări de soluții pe care un procuror sau altul le-ar lua în instanță. Ținând cont că procurorii sunt subordonați ierarhic, există acea independență pe dosar, pe soluție, dar legalitatea și temeinicia, să dea posibilitatea șefului ierarhic să poată interveni”, a mai explicat Florin Iordache, la Parlament.

Comisia specială parlamentară pentru legile Justiției a aprobat, luni, raportul proiectului de modificare a legii organizării judiciare, care urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaților.

Una dintre principalele modificări adoptate de comisie a reprezentat-o înființarea Secției speciale privind investigarea infracțiunilor din Justiție. Această secție își va începe activitatea în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii.

AGERPRES/(A.AS — autor: Alina Novăceanu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)

AGERPRES | SURSA 
https://www.agerpres.ro/politica/2017/12/11/iordache-despre-infiintarea-sectiei-privind-investigarea-infractiunilor-din-justitie-are-rolul-de-a-lua-presiunea-de-pe-judecatori-14-26-36

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *