Irak: Forțele guvernamentale lansează un asalt asupra ultimului bastion al Statului Islamic și avansează în nord spre kurzi

Forțele irakiene au lansat joi un asalt împotriva ultimului bastion al grupării jihadiste Statul Islamic în Irak, în același timp în care kurzii au anunțat o ofensivă irakiană împotriva forțelor lor în nordul țării la graniță cu Turcia, relatează AFP.

d5fd6cfe-6b15-4f6a-83bd-2eefb8a41ac6

Jihadiștii mai dețin în Irak localitățile Al-Qa’im și Rawa, precum și împrejurimile lor în deșert, în imensa provincie vestică Al Anbar, aproape de Siria.

În 2014, aceștia au ocupat în urma unei ofensive fulgerătoare aproape o treime din Irak, dar de atunci trupele guvernamentale și paramilitare au recucerit mai mult de 90% din teritoriul ocupat.

“Legiunile eroice se îndreaptă spre ultimul reper al terorismului în Irak pentru a elibera Al-Qa’im, Rawa și satele și catunele din împrejurimi în vestul Al Anbar”, a declarat premierul Haider al-Abadi.

Combatanții Statului Islamic “nu au de ales decât între a muri sau a se preda”, a avertizat el.

Aceasta este, conform coaliției internaționale conduse de Statele Unite, “ultima bătălie mare” împotriva Statului Islamic, pentru că diferite forțe siriene sprijinite de Moscova sau de Washington ar urma să facă joncțiune cu trupele irakiene pentru a încercui Statul Islamic repliat în Valea Eufratului.

Irakul s-a angajat în această operațiune în timp ce trupele sale sunt în continuare mobilizate în număr mare pentru preluarea controlului asupra zonelor pe care Kurdistanul irakian și le dispută cu autoritățile federale.

În doar câteva zile, trupele irakiene au preluat întreaga provincie bogată în petrol Kirkuk, precum și orașe și regiuni provinciei multicomunitară Ninive, unde se află Mosul, al doilea oraș ca mărime din Irak, de-a lungul graniței cu Turcia.

Joi, asigură cea mai înaltă instituție din domeniul apărării al guvernului regiunii autonome, acestea vizează Zummar, o zonă petrolieră, în nord-vestul orașului.

“La ora locală 6:00 (03:00 GMT), forțele irakiene și (forțele paramilitare) ale Unităților de mobilizare populare, susținută de Iran, bombardează cu artileria grea kurzii peshmerga pe frontul din Zummar și se îndreaptă către pozițiile lor”, susține un comunicat al Consiliul de securitate al regiunii Kurdistan.

AGERPRES/(AS — editor: Lilia Trac, editor online: Anda Badea)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/26/irak-fortele-guvernamentale-lanseaza-un-asalt-asupra-ultimului-bastion-al-statului-islamic-si-avanseaza-in-nord-spre-kurzi-08-18-20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *