Irlanda de Nord: Londra avertizează cu privire la riscurile prelungirii crizei politice de la Belfast

Marea Britanie va fi nevoită să impună un buget privind Irlanda de Nord dacă până la 6 noiembrie la Belfast nu va fi format un nou guvern în care puterile sunt împărțite (între unioniști și naționaliști, n.r.), a anunțat miercuri ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, James Brokenshire, citat de Reuters.

69be8c35-7192-49df-bdb4-f7307fc3a1a5

Brokenshire a spus că cazul impunerii unui astfel de buget, parlamentul britanic va trebui să adopte legislația aferentă în ultima săptămână din octombrie. ”Ne îndreptăm ușor pe calea către o intervenție tot mai mare a guvernului Regatului Unit”, a explicat oficialul britanic în fața membrilor unei comisii parlamentare.

Șansele ca partidele politice din Irlanda de Nord să ajungă la un acord ‘nu sunt favorabile’, iar discuțiile din ultimele zile au stagnat, a declarat James Brokenshire. ”Dacă nu se manifestă din nou spiritul de compromis, atunci perspectiva unei soluționări iminente nu este pozitivă”, a adăugat el.

Începând din ianuarie, Irlanda de Nord nu are un guvern delegat, ceea ce a sporit șansele plasării provinciei britanice sub administrarea directă a Londrei.

Principalul impediment în negocierile dintre formațiunea naționalistă Sinn Fein și Partidul Democrat Unionist (DUP) este dezacordul cu privire la drepturile vorbitorilor de limbă gaelică.

Acordul de pace din 1998, care a pus capăt violențelor interconfesionale ce durau de 30 de ani în Irlanda de Nord, a instaurat un mod de guvernare comun între unioniști și naționaliști, însă demisia în ianuarie a vicepremierului Martin McGuinness a distrus coaliția respectivă. În trecut, guvernarea din Irlanda de Nord a trebuit să fie suspendată în mai multe rânduri de către Londra, ultima oară în 2007.

AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu, editor: Mihaela Toth, editor online: Simona Aruștei)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/18/irlanda-de-nord-londra-avertizeaza-cu-privire-la-riscurile-prelungirii-crizei-politice-de-la-belfast-13-49-45

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *