Isarescu: Cresterea economica va fi de 4% in acest an. Tarile care au apasat prea tare pe acceleratie au progresat mai putin

Romania va inregistra in acest an o crestere economica apropiata de 4%, a declarat miercuri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

“Cresterea economica probabil ca se va duce spre 4%. Vom vedea in lunile urmatoare. Daca vrem crestere economica mai mare, trebuie actionat pe investitii si productivitate. Vrem crestere economica mai mare, trebuie sa stimulam potentialul economiei, nu doar cererea.

Daca stimulam numai cererea, si ea este peste potential, nu pot exista decat doua efecte: cream locuri de munca in strainatate, adica importam mai mult ca sa acopere excesul de cerere si nu cred ca e de dorit. E de dorit ca stimularea cererii sa fie corelata cu potentialul economiei, ca economia sa produca ceea ce se cere in plus. Sau cream inflatie, ceea ce iarasi nu este de dorit”, a explicat Mugur Isarescu.

Totodata, guvernatorul BNR a afirmat ca tarile care au avut o crestere economica constanta, de 4-5% anual, au progresat mult mai mult decat cele care au avut cresteri de 7%, iar apoi au inregistrat o scadere brusca.

“Daca asiguram o crestere economica sustenabila, in apropierea potentialului, nu cu suisuri si coborasuri, este mai bine.

La nivel mondial, tarile care au apasat prea tare pe acceleratie si au avut crestere economica de 7%, apoi scadere spre 0 sau negativa, au progresat mai putin, pe termen lung, decat cele care au mers cu 4-5%, constant, pe perioade mai indelungate”, a precizat Isarescu.

In luna iulie, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit in scadere estimarile cresterii economice pentru acest an, la 5,5%. In luna aprilie, Comisia estima o crestere de 6,1%.

Totodata, pentru anii urmatori, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza o crestere economica de 5,7% in 2019, 5,7% in 2020 si 5,0% in 2021.

Citeste si:

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *