Kelemen Hunor, despre protocoale: Nu mai putem vorbi despre independenta Justitiei

Decizia presedintelui Klaus Iohannis de a refuza revocarea Laurei Codruta Kovesi de la sefia DNA nu a surprins pe nimeni, declara liderul UDMR, Kelemen Hunor.

El considera ca exista lucruri mult mai grave, de exemplu, protocoalele SRI, care sunt in opinia sa neconstitutionale.

“O decizie absolut previzibila, stiam, cred ca pe nimeni nu a surprins aceasta decizie a presedintelui, fiindca presedintele a zis mai demult, inainte sa ajunga cererea de revocare din partea ministrului pe masa presedintelui, a zis ca el este multumit de prestatia doamnei Kovesi si nu gaseste nici un motiv pentru o revocare inainte de expirarea mandatului”, a declarat liderul UDMR la RFI Romania.

In opinia lui, “sunt lucruri mult mai grave in aceasta tara, daca vorbim de justitie si de independenta justitiei, si despre aceste aspecte ar fi foarte bine sa vorbim si ar fi foarte important sa clarificam lucrurile. Au existat multe protocoale, toate segmentele justitiei au semnat protocoale (…)

In primul rand, eu cred ca trebuie sa vorbim foarte sincer si foarte deschis ce s-a intamplat si de ce s-a intamplat ceea ce s-a intamplat. Dupa aceea, trebuie sa modificam legile, legislatia. Trebuie sa fie foarte clar ca nu se poate incheia, nu se poate lucra sub astfel de protocoale.

Dupa aceea, cine unde a gresit, aici eu cred ca ar fi bine o ancheta, dar eu nu vreau sa merg mai departe, ca nu vreau sa par ca eu stiu si altii nu stiu sau sunt unii care stiu care ar trebui sa fie urmarile, dar oricum, ceea ce au facut este peste Constitutie, peste principiile constitutionale si peste principiul separarii puterilor in stat”.

Intrebat daca protocoalele SRI sunt neconstitutionale, Kelemen Hunor a raspuns: “Absolut. Toate ramurile Justitiei au fost bagate sub o alta putere, sub o alta institutie. Nu mai putem vorbi de independenta Justitiei. Hai sa acceptam ca la Procuratura e nevoie de o oarecare colaborare, dar nu e nevoie, dar ce faci cu judecatorii, ce faci cu Inalta Curte de Casatie, ce faci cu CSM-ul?”.

Membrii Comisiei de Control SRI vor efectua, marti, o vizita la Directia Juridica a sediului central al institutiei, pentru a obtine clarificari despre modul de aplicare a protocoalelor Serviciului cu institutii din Justitie.

Referitor la protocoalele SRI, senatorul PNL Ioan Chirtes, membru in comisie, a declarat ca au fost incheiate protocoale intre Serviciul Roman de Informatii si aproape toate ministerele, unele vizand “sisteme informatice, infrastructuri critice si domeniul sigurantei cibernetice”.

Pe 30 martie, Serviciul Roman de Informatii (SRI) a publicat, pe site, protocolul din 2009 incheiat intre SRI si Parchetul General, documentul avand 18 pagini. In baza acestui act de colaborare, Serviciul Roman de Informatii a acordat asistenta procurorilor, timp de 7 ani.

Iata care sunt principalele prevederi

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *