Kosovo cere implicarea Statelor Unite în dialogul cu Serbia

Noul premier kosovar Ramush Haradinaj a cerut luni Statelor Unite să se implice în dialogul cu Serbia, patronat de Uniunea Europeană, informează Reuters.

cdf65a7a-f11a-4e52-8f62-3b4b6da3a46b

Serbia nu recunoaște independența fostei sale provincii Kosovo, dar a acceptat negocierile pentru a putea să își continue procesul de aderare la UE. Din 2013, guvernele de la Pristina și Belgrad au ajuns la o serie de înțelegeri, însă majoritatea acestora nu au fost încă implementate, iar dialogul nu a mai avansat din primăvara lui 2017. Haradinaj a declarat agenției Reuters că “un rol al SUA este ncesar pentru pace” și că “vedem un rol al SUA la masă ca o necesitate vitală”. Obiectivul declarat de premierul kosovar este recunoașterea reciprocă a statalității Serbiei și a Kosovo.

Prim-ministrul a anunțat că până la sfârșitul anului guvernul său va semna un contract în valoare de un miliard de euro firma americană ContourGlobal, pentru construcția unei termocentrale pe cărbune, cu o putere de 660 MW. Compania cu sediul în New York a fost singurul ofertant.

Kosovo și-a proclamat independența față de Serbia în 2008, act recunoscut de 115 țări, dintre care 23 de state membre ale Uniunii Europene; România, Cipru, Grecia, Slovacia și Spania nu recunosc Kosovo ca stat. Rusia și China, membri permanenți ai Consiliului de Securitate, blochează primirea Kosovo în Organizația Națiunilor Unite.

AGERPRES/(AS — editor: Marius Hosu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/17/kosovo-cere-implicarea-statelor-unite-in-dialogul-cu-serbia-01-20-50

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *