Kovesi la CSM: Nu există un raport de control unic, nu există concluzii unitare și armonizate

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a afirmat vineri că nu există un raport de control unic întocmit în urma controlului Inspecției Judiciare la DNA, iar concluziile nu sunt unitare și armonizate.

6145145e-80f2-40a4-ab2b-d9b0d3bc1b21

“Am constatat că nu există un raport de control în sensul legii. (…) Am constatat că există trei acte de control. Avem un act intitulat raport de control, care este semnat de trei inspectori care au făcut parte din echipa de șase inspectori ce au controlat DNA, inspectori care semnează în totalitate acel act de control, apoi avem trei inspectori care semnează anumite file din actul de control, o procedură pe care eu, personal, nu am întâlnit-o în cei 22 de ani de activitate și nici în alte rapoarte de control (…), apoi avem o notă de opinie separată formulată de trei inspectori judiciari și mai avem un alt act de control, dacă putem să îl intitulăm așa, și anume o notă întocmită de directorul Direcției din cadrul IJ care a avizat acest raport, notă în care însuși directorul acestei direcții constată că raportul nu a respectat structura și nu a fost întocmit așa cum normele privind inspecțiile le cer”, a precizat Kovesi, în cadrul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Șefa DNA a spus că, practic, nu există un raport unic de control, iar concluziile nu sunt armonizate.

“Prima noastră observație vizează această chestiune — că nu există un raport de control unic, dar mai mult decât atât nu există concluzii unitare și armonizate. Vedem că în actele de control concluziile sunt diferite pe aceeași chestiune, chiar dacă structura de parchet este unică, problema identificată este unică, concluziile inspectorilor sunt diferite”, a explicat Kovesi.

Totodată, aceasta a arătat că în timpul controlului nu a existat o metodologie unitară, iar membrii echipei de control au avut în mod constant opinii diferite.

“Am remarcat o lipsă de metodologie unitară în efectuarea controlului, dar mai ales în redactarea acelui raport de control. (…) În timpul controlului au existat în mod constant opinii diferite între membrii echipei de control, opinii diferite cu privire la ce să se verifice, cum să se verifice și perioadele în care să se verifice, deși metodologia de control este unică, ordinul inspectorului șef era, din punctul nostru de vedere, destul de clar. Am constatat că aceste opinii diferite între membrii echipei de control s-au materializat în diverse procese verbale și referate care au fost înainte conducerii Inspecției care, din punctul nostru de vedere, sunt exterioare DNA și nu avem absolut nicio legătură cu aceste opinii diferite. Practic, în timpul controlului, ce ni s-a solicitat, acele lucruri le-am pus la dispoziție”, a detaliat șefa DNA.

Kovesi a explicat că au fost chiar situații în care coordonatorul echipei de control spunea că anumite dosare nu trebuie verificate, iar cealaltă echipă de control cerea acele dosare.

De asemenea, ea a amintit că, în cadrul controlului, au existat și anumite “incidente”, în sensul că unii dintre cei care au fost supuși verificărilor au formulat puncte de vedere cu privire la modalitatea, anumite încălcări ale procedurii, extinderi ale acesteia sau chiar chestiuni referitoare la modul în care inspectorii judiciari au abordat anumite probleme și comportamentul pe care aceștia l-au avut.

Laura Codruța Kovesi își prezintă vineri, în cadrul Secției pentru procurori a CSM, punctul de vedere cu privire la raportul întocmit de Inspecția Judiciară după controlul efectuat la DNA.

AGERPRES/(AS — autor: Anamaria Toma, editor: Cristina Tatu, editor online: Irina Giurgiu)

Citiți și:

* Kovesi a prezentat în CSM un bilețel ‘pierdut’ de IJ pe care ar fi trecute anumite numere de dosar

* Kovesi despre controlul IJ: Am avut senzația că s-a venit cu o anumită temă

* Kovesi: Când se vorbește că au crescut cu 87% achitările, această mențiune este total neadevărată

* Kovesi: S-a verificat activitatea biroului de presă; nici măcar site-ul DNA nu a fost scris corect

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Sursa Agerpres | Justitie
https://www.agerpres.ro/justitie/2017/10/13/kovesi-la-csm-nu-exista-un-raport-de-control-unic-nu-exista-concluzii-unitare-si-armonizate-10-47-01

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *