Kuleba a cerut ca Ucrainei să i se „rezerve” un loc în UE

Kuleba a cerut ca Ucrainei să i se „rezerve” un loc în UE

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a cerut, joi, ca un loc să fie „rezervat” pentru Ucraina în Uniunea Europeană, chiar dacă negocierile de aderare ar urma să dureze timp îndelungat.

„Auzim foarte des că Ucraina aparţine familiei europene şi că la ora actuală este important să fie rezervat acest loc” pentru ţară în UE, a declarat Kuleba la televiziunea publică germană, la începutul unei vizite în Germania.

„Nu vorbim propriu-zis de aderarea Ucrainei la UE cît mai repede posibil, însă este foarte important pentru noi să rezervăm acest loc pentru Ucraina”, a afirmat Kuleba la postul public ARD, notează AFP, citată de Agepres.

Kievul şi-a depus candidatura la aderare în UE pe 28 februarie, la cîteva zile după declanşarea invaziei ruse, însă unele ţări membre occidentale sînt rezervate, inclusiv asupra acordării pentru Ucraina a unui statut de ţară candidată, dorind să evite o procedură de aderare accelerată.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat luni, la Berlin, că va fi nevoie „de decenii” pentru ca o ţară ca Ucraina să poată adera la UE şi a sugerat ca, între timp, ea să facă parte dintr-o „comunitate politică europeană”, care să poată include de asemenea Regatul Unit, retras din UE în 2020. Această idee este susţinută şi de cancelarul federal german Olaf Scholz.

În acelaşi interviu pentru ARD, Dmitro Kuleba a salutat reacţia Germaniei la războiul cu Rusia şi a subliniat că acum Berlinul şi-a asumat un rol de lider, după tensiunile care au existat în relaţiile dintre Berlin şi Kiev, potrivit Reuters.

Sursa: Noi.md
Articol / https://noi.md/md/in-lume/kuleba-a-cerut-ca-ucrainei-sa-i-se-rezerve-un-loc-in-ue

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *