La Roma albinele sunt folosite pentru a supraveghea poluarea aerului

Apicultorii ┼či carabinierii italieni au lansat un nou proiect la Roma care vizeaz─â folosirea albinelor pentru a ├«n┼úelege mai bine ┼či a controla poluarea aerului ├«n capitala italian─â.

Aproximativ cincisprezece stupi au fost instala╚Ťi pe acoperi╚Öul cl─âdirii care g─âzduie╚Öte Federa╚Ťia italian─â a apicultorilor (FAI), ├«n inima capitalei italiene.

ÔÇŁEste un stup urban experimental care este folosit la colectarea de date de interes ┼čtiin┼úific, cum ar fi, de exemplu, realizarea unui plan al biodiversit─â┼úii plantelor ├«n Roma ÔÇô cel mai bogat ora┼č al Europei din acest punct de vedere ÔÇô av├ónd prin urmare un num─âr enorm de flori disponibile pentru albineÔÇŁ, a explicat pentru AFP Raffaele Cirone, pre┼čedinte al FAI.

ÔÇŁ├Äns─â studiem, de asemenea, ┼či efectele nedorite ale faptului c─â ne afl─âm ├«n centrul unui mare ora┼čÔÇŁ, c─âut├ónd eventuale reziduuri nocive de particule fine (PM10 ┼či 2,5), metale grele, dar ┼či microplastice, a ad─âugat Cirone.

La 30 de metri ├«n─âl┼úime, la c├ó┼úiva pa┼či de stupi, o serie de instrumente m─âsoar─â con┼úinutul de particule fine al aerului.

ÔÇŁOamenii de ┼čtiin┼ú─â vor putea astfel s─â ├«n┼úeleag─â mai bine mi┼čc─ârile acestor particule, dac─â ┼či c├ót urc─â ele de la sol p├ón─â coboar─â din nou. Vom preleva periodic mierea din stupi care este supus─â unor analize foarte specializateÔÇŁ, a explicat apicultorul.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, oamenii de ┼čtiin┼ú─â vor confrunta m─âsur─âtorile instrumentelor cu mierea produs─â ├«n stupi.

├Än total, o duzin─â de acoperi┼čuri din centrul ora┼čului vor g─âzdui stupi ┼či instrumente de m─âsur─â, printre care ┼či sediul carabinierilor silvici.

Obiectivul este de a ajunge la ÔÇŁ20 de stupi care vor servi la bio-monitorizarea de mediu a RomeiÔÇŁ, a explicat generalul de carabinieri Davide De Laurentis, calific├ónd albinele drept ÔÇŁsantinele ale naturiiÔÇŁ.

Ini┼úiativa ar putea fi aplicat─â ┼či alte mari ora┼če italiene care se confrunt─â cu probleme de poluare, a dat asigur─âri ofi┼úerul.

Citește și: UE a aprobat interzicerea totală a pesticidelor care dăunează albinelor

Comentarii

comentarii

Citeste in continuare mai multe noutati de la: Green Report

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *