Lazăr: Este esențială cooperarea între cei care contribuie la investigarea infracțiunilor în domeniile prioritare ale Ministerului Public

Cooperarea profesională între cei care contribuie la investigarea infracțiunilor în domeniile prioritare ale Ministerului Public este ‘esențială’ și reprezintă ‘cheia succesului’ în obținerea unor rezultate bune, a declarat, miercuri, procurorul general, Augustin Lazăr, într-o declarație de presă referitoare la organizarea, la Alba Iulia, a unei dezbateri la care au participat procurori și reprezentanți ai unor instituții cu care se colaborează în mod curent în activitatea de urmărire penală.

d3628cd6-359f-4046-acef-e266332989ff

Procurorul general a menționat, de asemenea, că spre deosebire de alte întâlniri de acest gen, a fost lărgită zona de infracționalitate avută în vedere, respectiv combaterea corupției și a conflictelor de interese, cu infracțiunile care afectează veniturile la bugetul statului — evaziune fiscală, contrabandă, spălare de bani.

‘Au fost efectuate schimburi de bune practici în materia investigării acestor infracțiuni din domeniile prioritare — combaterea corupției, combaterea conflictelor de interese, a evaziunii fiscale, a contrabandei, a spălării banilor. Ar fi de precizat, în mod deosebit, că față de reuniunile anterioare, când eram focusați în principal numai pe combaterea corupției și a conflictelor de interese, s-a lărgit zona de infracționalitate pe care noi o avem în vedere cu infracțiunile care afectează veniturile la bugetul statului — evaziune fiscală, contrabandă, spălare de bani’, a declarat Augustin Lazăr.

El a menționat că, în cadrul dezbaterii, au fost prezentate spețe complexe, care au fost ‘lucrate’ împreună cu ofițerii poliției judiciare, cu cei de la Direcția Generală Anticorupție (DGA), Direcția de Investigare a Criminalității Economice (DICE), fiind prezentată maniera în care s-a cooperat eficient pentru obținerea unor rezultate bune.

‘Este foarte important acest schimb de bune practici între procurori și ofițerii poliției judiciare pentru eficientizarea în continuare a investigațiilor în acest domeniu’, a afirmat Lazăr.

Potrivit procurorului general, ‘cooperarea profesională între cei care contribuie la aceste investigații este esențială, este cheia succesului pentru a realiza o investigație efectivă cu rezultatele pe care noi le urmărim’.

La rândul său, directorul general al DGA, chestor de poliție Ioniță Alexandru Cătălin, a afirmat că extinderea obiectului acestei întâlniri ‘și la criminalitatea care afectează bugetul consolidat al statului nu înseamnă altceva decât sublinierea legăturii clare care există între acest tip de criminalitate și corupție’.

El a precizat că rezultatele acestui tip de întâlniri au fost ‘benefice’, inclusiv prin faptul că s-au materializat într-un document centralizator al tuturor spețelor care au fost prezentate, o ‘culegere de spețe’ care înseamnă pentru anchetatori exemple de urmat în practica de zi de zi.

Directorul DICE, comisar șef Aurel Dobre, a apreciat activitatea ca fiind una ‘de un real folos pentru toți cei participanți’, adăugând că, din punct de vedere al Poliției Române, prioritățile Ministerului Public sunt avute în vedere.

El a mai punctat că, de la ediție la ediție, cazurile prezentate comportă o și mai mare complexitate, ceea ce denotă faptul că această activitate își atinge scopul și îi ajută pe toți cei implicați să învețe din bunele practici ale celorlalți, astfel încât să se aplice în activitatea de zi cu zi cele mai bune metode de a descoperi, investiga și combate aceste fenomene infracționale.

Invitat la dezbatere, vicepreședintele CSM Cristian Ban a apreciat ca ‘foarte utile’ astfel de întâlniri, interregionale, naționale, unde se dezbat puncte de vedere, metodologii.

‘Eu zic că, din perspectiva și a Consiliului, acest schimb de practici nu poate fi decât unul benefic. Mesajul trebuie să fie unul clar: lupta anticorupție și lupta împotriva acelor infracțiuni care aduc prejudicii bugetului de stat trebuie să continue cu eficiență crescută. Apreciez că astfel de întâlniri au tocmai rodul și rostul de a crește eficiența în combaterea acestor infracțiuni’, a conchis vicepreședintele CSM.

Combaterea infracționalității în domeniile prioritare ale Ministerului Public — corupție, conflictul de interese, evaziunea fiscală, contrabanda și spălarea banilor a reprezentat tema unei întâlniri organizate, marți și miercuri, la Alba Iulia, în prezența procurorului general al României, Augustin Lazăr, de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și DGA.

Manifestarea a avut ca principal obiectiv realizarea unui schimb de bune practici, fiind prezentate spețe complexe, având ca obiect infracțiuni de corupție, conflictul de interese, evaziunea fiscală, contrabandă și spălarea banilor, instrumentate de unitățile de parchet din raza de competență a curților de apel Alba, Brașov, Timișoara, Oradea și Cluj.

La întrunire au participat, potrivit comunicatului, procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curțile de apel menționate, prim-procurori ai parchetelor de pe lângă tribunalele din raza de competență a acelorași curți de apel, reprezentanți ai Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Direcției Generale Antifraudă Fiscală.

AGERPRES/ (A,AS — autor: Marinela Brumar, editor: Diana Dumitru, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa Agerpres | Justitie
https://www.agerpres.ro/justitie/2017/10/18/lazar-este-esentiala-cooperarea-intre-cei-care-contribuie-la-investigarea-infractiunilor-in-domeniile-prioritare-ale-ministerului-public-15-15-42

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *