Legea Mirosurilor, depusă în Parlament

Parlamentarii USR au depus, vineri, 22 decembrie, în Parlament, Legea Mirosurilor, o inițiativa legislativă transpartidică, care acoperă un vid legislativ în domeniul calității aerului. Numeroase plângeri venite la Comisiile de Mediu din Parlament din partea cetățenilor care reclamă disconfort olfactiv în preajma depozitelor de deșeuri, fermelor de creștere a animalelor sau combinatelor petro-chimice rămân fără rezolvare în lipsa Legii Mirosurilor.

“În primul nostru an în Parlament am primit multe sesizări, venind din zone diferite ale țării, care reclamau probleme de disconfort olfactiv major, cauzat de diferite activități industriale. Pornind de la această cazuistică, coroborată cu răspunsul autorităților, care au semnalat vidul legislativ în domeniu, noi, parlamentarii USR, am inițiat o serie de dezbateri și un grup de lucru, având ca finalitate această nouă lege – Legea Mirosurilor. Ne bucurăm că în acest demers ni s-au alăturat colegi de la alte partide și că am primit susținere din partea Ministerului Mediului și a doamnei ministru Grațiela Gavrilescu, alături de care am depus această lege la Parlament”, a declarat senatorul Allen Coliban, președintele Comisiei pentru Mediu.

România se confruntă, în prezent, cu multiple situaţii de poluare olfactivă. Parte dintre acestea sunt deja tratate prin raportarea la compoziţia chimică a aerului şi la pragurile stabilite în acest sens de legislaţia în vigoare. Totuşi, există un număr mare de plângeri din partea cetățenilor care reclamă mirosuri grele. La analizarea compoziției chimice a aerului, Garda de Mediu constată uneori încadrarea acesteia în parametri impuși de legislația în domeniul calității aerului. Mirosul este, însă, neplăcut și de necontestat, cu un impact puternic asupra locuitorilor din zonă.

“În România anului 2017, de multe ori cetățenii sunt privați de unul dintre drepturile fundamentale: dreptul la un aer curat. Această lege va da un instrument puternic Gărzii de Mediu pentru a putea rezolva situații în care analizele chimice arată că poluarea este prevăzută in limitele date de Legea Calității Aerului. Ca reprezentant al unei comunități grav afectate de mirosuri pestilențiale de ani de zile, sunt foarte bucuros că am reușit să construim un grup de lucru la Clusterul de Mediu USR care să transforme această lege în realitate”, a declarat, la rândul său, deputatul Cornel Zainea, membru în Comisia pentru Mediu.

Ideea de a elabora Legea Mirosurilor a pornit de la o membră USR din Timiș, Rodica Militaru. Parlamentarii USR sunt în permanență în contact cu membrii partidului, dar și cetățenii care au idei de îmbunătățire a legislației.

Principalele prevederi ale Legii Mirosurilor:

Propunerea legislativă a fost semnată de numeroși parlamentari de la mai multe partide politice. Anul viitor, ea va fi dezbătută în comisiile de specialitate și va ajunge pe masa senatorilor și deputaților pentru adoptare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *