Liderul separatist catalan Carles Puigdemont nu va merge la Madrid pentru a se adresa Senatului spaniol

Liderul provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a anulat o vizită planificată la Madrid săptămâna aceasta pentru a se adresa Senatului spaniol, a anunțat miercuri guvernul catalan, relatează dpa și AFP.

aa424274-049f-4e3d-b8e7-aa135b682bb1

Foto: (c) RUBEN MORENO GARCIA / GENERALITAT DE CATALUNYA / EPA

Marți, Senatul spaniol a anunțat posibila prezență a lui Puigdemont vineri în camera superioară a Parlamentului. Senatul urmează să dezbată și să supună la vot suspendarea autonomiei Cataloniei, precum și alte sancțiuni înaintate de premierul Mariano Rajoy ca răspuns la încercările regiunii din nord-estul Spaniei de a obține independența.

Prezența lui Carles Puigdemont în Senat ar fi condus aproape sigur la o dezbatere între el și Rajoy, notează dpa.

Vicepreședintele Senatului, Pedro Sanz, a salutat marți “dorința de dezbatere” a liderului catalan și a afirmat că prezența acestuia ar fi “o onoare”.

Carles Puigdemont va prezida joi o sesiune plenară a parlamentului catalan, când ar putea declara în mod unilateral independența regiunii sau anunța noi alegeri regionale.

Sâmbătă, Consiliul de Miniștri spaniol a decis să declanșeze aplicarea Articolului 155 din Constituție, care mai trebuie autorizată de Senat, în vederea instituirii de măsuri drastice pentru preluarea controlului direct asupra regiunii: executivul catalan ar urma să fie demis, iar parlamentul și media publice ar fi puse sub tutelă.

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Moise, editor: Mihaela Toth, editor online: Simona Aruștei)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/25/liderul-separatist-catalan-carles-puigdemont-nu-va-merge-la-madrid-pentru-a-se-adresa-senatului-spaniol-19-00-37

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *