Litvinenco a declarat că activitatea CSM trebuie să aibă la bază interesul cetățeanului, nu a judecătorului

Litvinenco a declarat că activitatea CSM trebuie să aibă la bază interesul cetățeanului, nu a judecătorului

Sergiu Litvinenco, care a participat la prima ședință a Consiliului Superior al Magistraturii în calitate de ministru al justiției, a declarat că prioritățile sale reflectă votul din 11 iulie 2021, și anume ca, în patru ani, să fie o justiție corectă, transmite Noi.md cu referire la radiochișinău.md.

Ministrul și-a îndemnat colegii din CSM să promoveze în sistem doar oameni integri, să susțină evaluarea externă a judecătorilor, dar și să-și eficientizeze activitatea. Declarațiile au fost făcute în debutul ședinței CSM din 7 septembrie, transmite IPN.

Sergiu Litvinenco și-a exprimat speranța că va avea o colaborare bună cu CSM, indiferent dacă ministrul justiției va mai fi sau nu membru al Consiliului. Sergiu Litvinenco susține modificarea Constituției prin care ministrul justiției, procurorul general și președintele Curții Supreme de Justiție să fie excluși din componența CSM.

Ministrul i-a rugat pe membrii CSM să promoveze doar oameni integri în funcția de judecător, or de aici pornește totul. „Într-o procedură care va fi analizată, urmează să se revină la promovarea Vioricăi Puica ca judecător la Curtea Supremă de Justiție. Or, Parlamentul din legislatura precedentă și-a făcut jocul și i-a respins candidatura fără vreo justificare”, a menționat ministrul.

Potrivit lui, un alt lucru important este ca proiectul care prevede evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor să devină o lege funcțională. El i-a îndemnat pe membrii CSM să se implice la elaborarea, iar ulterior la implementarea prevederilor în cauză.

Sergiu Litvinenco a mai spus că este necesară eficientizarea activității CSM, a colegiilor, a inspecțiilor etc. Activitatea CSM trebuie să aibă la bază interesul cetățeanului și nu a neapărat a judecătorului.

Sursa: Noi.md
Articol / https://noi.md/md/politica/litvinenco-a-declarat-ca-activitatea-csm-trebuie-sa-aiba-la-baza-interesul-cetateanului-nu-a-judecatorului

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *