Lucian Romașcanu: Am primit până acum 2.170 de proiecte de la instituții ale statului pentru Centenar

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu, a declarat duminică seara, la Realitatea TV, că până acum au fost depuse 2.170 de proiecte de la instituții ale statului pentru organizarea de evenimente pentru marcarea Centenarului Marii Uniri.

8bd6d921-4d16-4651-9fa4-ef6fb0a75cb0

“Centenarul este o sărbătoare a întregului nostru popor, a întregii țări, a tuturor celor care vor vrea, într-un fel sau altul, să îl sărbătorească. Ministerul Culturii este, în primul rând, un intermediar în ceea ce privește evenimentele pentru Centenar, pentru că noi am primit până acum 2.170 de proiecte de la instituții ale statului, de la ministere, de la unități administrativ-teritoriale. Deci România se pregătește intens pentru Centenar. Noi nu facem decât să verificăm aceste proiecte, să le verificăm bugetele, să le verificăm afinitatea cu Centenarul și să le susținem în cadrul Guvernului pentru a fi bugetate pentru anul viitor. Nu va fi acel buget gestionat de Ministerul Culturii, fiecare inițiator de proiect își va primi propriul buget. Nu vor trece banii prin Ministerul Culturii ca să ajungă la CFR, de exemplu. Nu, Ministerul Transporturilor, în măsura în care proiectele lui vor fi validate, va primi banii pentru 2018”, a declarat Lucian Romașcanu.

Potrivit ministrului Culturii, bugetele vor fi la inițiatori, care le vor gestiona, întrucât acest minister va fi doar un fel de sprijin al managerilor de proiecte, astfel încât acele proiecte validate să se facă așa cum trebuie, la termenele stabilite.

“Din punct de vedere al organizării, noi avem o misiune extrem de importantă și ne dorim să avem cât mai multe proiecte private pe care să le finanțăm. Am avut o sesiune în 2017, se cheamă ‘Acces Centenar’, de finanțare a unor proiecte cu derulare în 2017, au fost 84 de proiecte înscrise, am ales 20 dintre ele. Va continua acest program ‘Acces Centenar’ și în 2018, pentru finanțarea zonei private, pentru că de stat se ocupă Guvernul, pentru proiectele pe care noi le validăm pentru privat se ocupă Ministerul Culturii”, a precizat Lucian Romașcanu.

Acesta a mai afirmat că Centenarul Marii Uniri va însemna “un an unic, un an astral pentru România” și că primul eveniment de lansare a Centenarului va avea loc la București, în acest an, în data de 26 noiembrie.

“Ne dorim să dăm un mesaj frumos și puternic legat de deschiderea Centenarului. (…) Noi nu facem breaking news prea des și atunci nici nu suntem preluați foarte des cu mesajele noastre. E important ca lumea să știe că existăm și că facem lucruri importante, cultura fiind, de fapt, liantul nostru ca popor, cultura este cea care ne unește și este cea care are o misiune foarte importantă în a ne defini și a ne face — ceea ce îmi doresc foarte tare, mai ales de la anul Centenarului — de a ne face să fim, din nou, unii lângă alții”, a mai arătat Lucian Romașcanu.

AGERPRES /(A — autor: Dorina Matiș, editor: Irina Poenaru, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/cultura/2017/10/22/lucian-romascanu-am-primit-pana-acum-2-170-de-proiecte-de-la-institutii-ale-statului-pentru-centenar-20-32-20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *