Mai multe dosare, printre care al lui Constantin Țuțu, au revenit în atenția Procuraturii

Mai multe dosare, printre care al lui Constantin Țuțu, au revenit în atenția Procuraturii

Procuratura Generală anunță că s-a dispus efectuarea verificărilor dosarelor lui Ion Druță și Oleg Sternioală, fostul șef al PCCOCS Nicolae Chitoroagă, fostul deputat Constantin Țuțu.

Într-o notă emisă astăzi de PG, aceștia menționează că decizia a fost luată „avînd în vedere interesul sporit al publicului față de reacția organelor de drept în raport cu unele cauze penale inițiate în perioada lunilor iulie – noiembrie 2019, în special cu privire la faptele infracționale de îmbogățire ilicită”. Aceștia vor să stabilească motivele care au determinat la „tergiversarea dispunerii unor soluții legale în termeni rezonabili pe aceste cazuri”.

„Combaterea corupției reprezintă una din prioritățile stabilite în activitatea Procuraturii, iar standardele recunoscute la nivel internațional în acest domeniu, recomandă statelor să urmărească inclusiv bunurile obținute de către funcționarii corupți. Urmînd aceste standarde de către procurori a fost intensificată activitatea de investigare a cazurilor de îmbogățire ilicită, indiferent de statutul subiectului investigațiilor.

În acest context, avînd în vedere interesul sporit al publicului față de reacția organelor de drept în raport cu unele cauze penale inițiate în perioada lunilor iulie – noiembrie 2019, în special cu privire la faptele infracționale de îmbogățire ilicită ( art.330/2 alin.(2) din Codul penal), pretinse a fi comise de către: ex-judecătorii Ion Druță și Oleg Sternioală, ex-procurorul-șef al PCCOCS Nicolae Chitoroagă, ex-deputatul Constantin Țuțu și alte dosare de categorii similare de infracțiuni, Vă informăm că, la 07.10.2021, s-a dispus efectuarea verificărilor, pentru a stabili evoluția investigațiilor și motivele care au determinat tergiversarea dispunerii unor soluții legale în termeni rezonabili pe aceste cazuri. De menționat, că de la momentul pornirii urmăririlor penale au trecut deja doi ani”, se arată într-un comunicat emis de PG.

Reprezentanții Procuraturii susțin că vor fi supuse controlului și alte procese/cauze penale cu privire la cazuri de corupție inclusiv cele care au fost subiect al flashmob-ului din 12.10.2021 în fața Procuraturii Generale, făcînd referire la Octavian Țîcu și Iurie Reniță.

La fel, PG menționează că toate activitățile „se efectuează în strictă conformitate cu prevederile Codului de procedură penală și sînt menite să asigure realizarea eficientă a scopul legii penale, cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale fiecărei persoane”.

Sursa: Noi.md
Articol / https://noi.md/md/societate/mai-multe-dosare-printre-care-al-lui-constantin-tutu-au-revenit-in-atentia-procuraturii

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *