Malta: O slujbă religioasă la o săptămână după asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia

Politicieni și demnitari maltezi au adus un omagiu luni după-amiază jurnalistei anticorupție Daphne Caruana Galizia într-o capelă aflată în vecinătatea locului unde a fost asasinată cu o bombă în urmă cu o săptămână, relatează AFP.

8012561d-c3ec-42f2-bf39-82192ca47a21

Familia lui Daphne Caruana Galizia, care locuiește în apropiere și acuză autoritățile malteze de complicitate în această tragedie, nu a participat la liturghie.

“Cei care au ucis-o pe Daphne Caruana Galizia vor să ne înspăimânte și să ne terorizeze”, a declarat arhiepiscopul de Malta, Charles Scicluna, în fața celor prezenți, printre care mai mulți foști președinți și premieri, precum și parlamentari.

Vineri, papa Francisc a trimis un mesaj de condoleanțe micului arhipelag din Mediterana, unde catolicismul este religie de stat, un gest rar întâlnit din partea Sfântului Scaun pentru o persoană privată.

În apropierea locului unde a avut loc puternica explozie în care jurnalista, la volanul mașinii sale, și-a pierdut viața, au fost depuse un drapel maltez, flori și mesaje.

“Stiloul tău este mai puternic decât Semtex-ul (un exploziv puternic). Ce ai scris și ai dezvăluit nu poate fi împrăștiat printr-o explozie”, scria într-unul din mesaje.

Frecvent numită “WikiLeaks de una singură”, Daphne Caruana Galizia, 53 de ani, a dezvăluit aspecte dintre cele mai sumbre ale politicii malteze, atacând virulent apropiați ai premierului laburist Joseph Muscat, dar și, mai recent, pe liderul opoziției naționaliste (centru-dreapta).

“Hotărârea noastră este că, acolo unde există violență, vom acționa pentru pace, acolo unde există ură, vom acționa pentru iubire, acolo unde există nedreptate, vom lupta pentru dreptate, acolo unde există teamă, vom acționa pentru curaj”, a declarat arhiepiscopul Charles Scicluna.

Duminică, mii de maltezi au participat la o manifestație în capitala La Valletta, pentru a marca dorința lor de unitate, într-o țară marcată de fracturi partizane ancestrale.

Absența rudelor lui Daphne Caruana Galizia a fost remarcată luni la liturghie. Într-o serie de mesaje virulente pe Facebook, cei trei fii ai jurnalistei l-au acuzat pe Joseph Muscat că s-a înconjurat de escroci și a creat un cult al impunității care a transformat Malta într-o “insulă mafiotă”.

Pe de altă parte, organizatorii manifestației de duminică i-au îndemnat pe maltezi să îi trimită luni un e-mail premierului Joseph Muscat, la orele 15.00 fix, ora asasinatului, pentru a cere demiterea șefului poliției și a ministrului justiției.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/23/malta-o-slujba-religioasa-la-o-saptamana-dupa-asasinarea-jurnalistei-daphne-caruana-galizia-20-54-37

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *