Manda: Dumitru Iliescu a făcut referire la informații pe care le-a avut din zona unor ofițeri

Președintele Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI, Claudiu Manda, a precizat miercuri că generalul în rezervă Dumitru Iliescu, fost șef al SPP, a vorbit în cadrul audierilor de la comisie despre informații “pe care le-a avut din zona unor ofițeri” și că, potrivit legii, le-a dirijat către diferite structuri de informații din România.

c9cb344e-c4b4-4260-813a-80287127c4a4

“A spus că a avut cunoștință despre informații — eventual, clasificate, dacă vorbim în acest sens — că era obligația domniei sale să aducă la cunoștința instituțiilor care se ocupă de acest aspect, că unele dintre acestea le-a dirijat, ca să spun așa, să fie către diferite structuri de informații din România, altele decât SRI. A spus că era ilegal să le dețină domnia sa și că nu le deține și că domnia sa a fost informat despre existența acestor informații, dar nu despre partea fizică reală, pe care să o aibă. A precizat foarte clar baza legală, procedurile, în așa fel încât să înțelegem că a știut ce înseamnă legea și că nu a încălcat legea. (…) Nu ne-a prezentat sursele, cu nume și prenume, a făcut referiri într-un context vag, spunându-ne că lucrurile acestea nu poate să le detalieze. (…) A făcut referire la informații pe care le-a avut din zona unor ofițeri”, a precizat Manda, într-o declarație acordată presei.

El a adăugat că Iliescu a menționat, că potrivit legii, nu are cum să dețină informații clasificate, dar că fost informat despre anumite aspecte și că “a dirijat” aceste date către diferite structuri.

“Domnia sa a spus că sunt oameni din zona în care aveau acces la informații, care i-au adus la cunoștință domniei sale. S-a spus la un moment dat că este obligatoriu, conform legii, ca informațiile să ajungă către decidenți — că așa scrie în lege — și că acest lucru a încercat și domnia sa: să le dirijeze către instituțiile care se ocupă cu manipularea informațiilor și aducerea la cunoștința decidenților”, a adăugat Manda.

La rândul său, în urma audierilor, Dumitru Iliescu a precizat că datele vizau persoane din conducerea SRI care făceau “abuzuri” și că a informat mai departe structurile cu atribuții în domeniul siguranței naționale.

“De exemplu, întâlnirile dintre conducerea DNA cu conducerea SRI — au venit asemenea informații. Și de ce? Pentru că cei care au intrat în posesia lor, normal trebuia să le dea la conducerea serviciului. Dar conducerea serviciului era în speța respectivă. Și atunci au căutat canale colaterale, prin care aceste informații să ajungă la structuri în domeniul siguranței naționale care, la rândul lor să le pună la dispoziția factorilor de decizie, care pot corecta situația respectivă. Deci, în ceea ce mă privește, vreau să vă asigur că nu am făcut nimic care să fie ilegal. Tot ceea ce am făcut eu, am făcut legal și acest lucru îl demonstrează și faptul că atâția ani am fost monitorizat pe siguranță națională și în toată această perioadă nu s-a găsit nimic ilegal în activitatea mea, pentru că dacă se găsea cea mai mică chestie ilegală, cu siguranță demult răspundeam”, a precizat el.

Dumitru Iliescu a subliniat că nu a cules el aceste informații, ci i-au fost furnizate.

“Acele probe mi-au venit, informații, din zona pe structură de siguranță națională. (…) Conform legii privind siguranța națională a României, o persoană care intră în posesia unor informații care vizează această zonă are datoria cetățenească să informeze structurile cu atribuții în domeniul siguranței naționale. Deci eu nu am cules aceste informații. Am intrat în contact cu ele, pentru că anumite persoane au venit și mi le-au furnizat”, a explicat el.

AGERPRES/ (A — autor: Irinela Vișan, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Daniela Juncu)

AGERPRES | SURSA 
https://www.agerpres.ro/politica/2017/10/25/manda-dumitru-iliescu-a-facut-referire-la-informatii-pe-care-le-a-avut-din-zona-unor-ofiteri-23-05-11

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *